Suikergehalte plust licht naar 16,5 procent

In de twee fabrieken van Cosun Beet Company wordt regelmatig meer dan 60.000 ton bieten per dag verwerkt, zegt Gert Sikken. „We streven naar 28.000 ton per dag, dus dat betekent dat het goed doorloopt.” Er wordt nog volop gerooid, al zorgen plaatselijke buien wel voor enig oponthoud. Sikken schat in dat circa 55 procent van het areaal bieten is gerooid. Er worden nu steeds meer bieten gerooid die niet direct worden geladen voor verwerking in de fabriek.
Tholen/St.Philipsland haalt met 17 procent de hoogste suikergehaltes. Ook in andere gebieden in het zuidwesten, op de Groninger zandgronden en in de Bommelerwaard/Betuwe worden hoge suikergehaltes gerealiseerd. Aan de onderkant hangt Utrecht/Oost-Veluwe met 15,9 procent en Oostelijk-Flevoland met 16,0 procent.
Ook het tarrapercentage nam licht toe naar 11,4 procent. Deze cijfers lopen per regio sterker uiteen: van 8,1 procent in Limburg tot 14,7 procent op de Groninger klei.
De kwaliteitsgegevens van de lopende bietencampagne zijn sinds deze week weer te vinden op de site van Cosun Beet Company. Het concern heeft het probleem met het verstrekken van verkeerde kwaliteitsgegevens aan bietentelers getackeld. Afgelopen weekeinde hebben de circa 1.400 gedupeerde telers de juiste cijfers binnengekregen.