Prognose IGC: ‘Kleinere maïsproductie VS, Oekraïne en EU’

Het IGC heeft zijn prognose voor de wereldwijde maïsproductie in het seizoen 2020/21 verlaagd, terwijl de prognose voor de import van maïs uit China is verdubbeld. In de maandelijkse update verlaagde het IGC zijn voorspelling voor de wereldwijde maïsoogst met 10 miljoen ton tot 1,146 miljard ton. Voornamelijk als gevolg van verminderde vooruitzichten voor de gewassen in de Verenigde Staten, Oekraïne en de Europese Unie.
De maïsoogst in de Verenigde Staten, verreweg de grootste producent ter wereld, komt op 368,5 miljoen ton, een afname van 5,4 miljoen ton ten opzichte van een eerdere prognose van 373,9 miljoen ton. Deze prognose is in overeenstemming met de huidige prognose van het Amerikaanse ministerie van landbouw (USDA). De prognose van de EU-maïsoogst werd verlaagd met 2,5 miljoen ton, van 62,6 miljoen naar 60,1 miljoen ton. De oorzaak hiervan is een scherpe neerwaartse herziening van de oogst van Roemenië met 3,3 miljoen ton naar 7,1 miljoen ton. Aanhoudende droogte heeft de vooruitzichten voor de maïsproductie in zowel Roemenië als Oekraïne dit jaar laten dalen. De oogst van Oekraïne is vastgesteld op 30 miljoen ton, een daling met 3 miljoen ton ten opzichte van een eerdere prognose van 33 miljoen ton.
Het IGC verhoogde ook zijn prognose voor de invoer van maïs door China in het seizoen 2020/21 tot 16 miljoen ton, vergeleken met een eerdere prognose van 8 miljoen ton. China heeft agressief maïs ingekocht. Deels als gevolg van de stijgende vraag naar voedergranen, nu de varkensindustrie van het land herstelt van de besmettelijke Afrikaanse varkenspest (AVP).
Wereldtarweproductie
Het IGC verhoogde zijn prognose voor de wereldtarweproductie 2020/21 met een bescheiden 1 miljoen ton tot 765 miljoen ton. De prognose van de invoer van tarwe door China werd met 0,5 miljoen ton licht verhoogd tot 7,8 miljoen ton, vergeleken met een eerdere raming van 7,3 miljoen ton.
Als gevolg van neerwaartse bijstellingen voor de VS en Argentinië wordt de prognose voor de wereldwijde productie van sojabonen in 2020/21 met nog eens 5 miljoen ton per jaar verlaagd tot 365 miljoen euro, wat nog steeds een record is en een winst van 8 procent op jaarbasis.
Tarwehandel
GASC, de staatsimporteur van Egypte, heeft 175.000 ton Russische tarwe gekocht voor de levering tussen 20 tot 31 januari 2021. GASC boekte drie ladingen van Russische oorsprong 12 procent maaltarwe met een gemiddelde prijs van $262,01 p/t FOB en $275,12 p/t C&F, waarmee GASC 38 cent p/t minder betaalt dan bij de vorige deal, drie weken geleden. Egypte, 's werelds grootste tarwe-importeur, zal volgens gegevens van de USDA ongeveer 13 miljoen ton importeren in 2020/21, waarbij GASC naar verwachting ongeveer de helft van dat volume zal vertegenwoordigen. GASC heeft dit seizoen al 4,2 miljoen ton tarwe in tenders gekocht, waarvan Rusland 85 procent voor haar rekening neemt, gevolgd door Oekraïne met 13 procent en Roemenië en Polen beide met 1 procent.