Tarweprijs daalt voor de vijfde handelsdag op rij

Donderdag daalde op de Euronext de tarwenotering voor de vijfde sessie op rij. De Europese tarwe staat onder druk van de sterke euro, die bijna 1,5 procent winst boekte ten opzichte van de dollar sinds het begin van de week, na een eerdere verhoging met 2,4 procent in november. Om voldoende concurrerend te blijven in dollars zal de Europese tarweprijs in euro’s in waarde moeten dalen. Ervan uitgaande dat Chicago een voordeel heeft van een zwakke dollar, met minder negatieve koersen, maar dat was niet het geval.
Forse oogst in Canada
De tarwenoteringen in Chicago stonden donderdag onder druk. Dit na de bevestiging van een forse oogst in Canada. StatCan schat de totale tarweproductie op 35,2 miljoen ton, een stijging van 7,7 procent ten opzichte van het vorige seizoen en het hoogst sinds 2013. Met 6,6 miljoen ton wordt de durumoogst het hoogst in vier jaar. En de tarwe, exclusief durum, wordt met 28,6 miljoen ton de op een na grootste oogst sinds 2000 (na 2013). De Canadese graanoogst profiteerde van gunstige oogstomstandigheden, in tegenstelling tot vorig jaar toen sommige gebieden niet werden geoogst. De oogstprognose van StatCan was niet helemaal verrassend aangezien USDA in zijn laatste rapport op 35 miljoen ton rekende, maar het komt bovenop de verwachte grote Australische oogst. Het versterkt bovendien de druk op de markt.
Goede weersomstandigheden Europa
Tegelijkertijd ondervindt de tarwemarkt ook druk door de goede weercondities voor wintergranen in Europa. Maar ook in Rusland, na ongunstige omstandigheden tijdens het zaaien, gaat het bij het invallen van de winter goed. Dit komt door de vroege sneeuwval die de gewassen beschermt tegen bevriezen en voor voldoende vocht zal zorgen bij het hervatten van de groei. Bovendien neemt de weerstress af in de VS. Afgelopen week viel er regen en sneeuw op de zuidelijke prairies van de VS, wat gunstig is voor de vochtigheid van de bodem.