Hogere tarweproductie en Russische exportregulering roeren zich op de markt

Donderdag steeg de tarwenotering op de CBOT. Deze winst werd weer ingeleverd na de publicatie van het maandelijkse Wasde-rapport van de USDA (de balansen van de mondiale productie, consumptie en voorraden). In de aanloop naar deze publicatie waren handelaren meer gefocust op de Russische export vooruitzichten in de tweede helft van het verkoopseizoen dan over de oogstcijfers 2020/21. Tarwemarkten werden ondersteund door de publicatie van Rusland dat dit land overweegt tot het nemen van maatregelen gericht op een stabilisatie van de binnenlandse voedselprijzen. President Poetin bekritiseerde de binnenlandse prijsstijgingen vooral in relatie met de gedaalde inkomens. Gesproken wordt over een exportquotum en belasting op tarwe vanaf half februari. Dit is echter (voorlopig) nog geen officiële verklaring.
Wereldtarweproductie
De USDA verhoogde de wereldtarweproductie, naar verwachting, met meer dan 1 miljoen ton tot 773,7 miljoen ton. Dit op basis van een hogere output in Australië, Canada en Rusland. Echter vanwege de zeer sterke wereldwijde vraag, voornamelijk aangewakkerd door Chinese voederconsumptie (+3 miljoen ton), zijn de voorraden met 3,9 miljoen ton teruggebracht tot 316,5 miljoen ton. Weliswaar is dit nog steeds een recordvoorraad, waarbij China en India respectievelijk 51 en 10 procent van het totaal in handen hebben. De VS-voorraad bedraagt met 23,4 miljoen ton het laagst in zes jaar.
Sterke vraag
Door de sterke vraag werd de tarwe-export van de VS, Rusland en Australië verhoogd. De gestegen vraag komt vooral uit China waar de import wordt geschat op 8,5 miljoen ton, het hoogste sinds 1995/96.
Europa
France-AgriMer heeft de Franse tarwe-export met 50.000 ton naar beneden bijgesteld vanwege een afname van 150.000 ton binnen de EU, die echter gedeeltelijk wordt gecompenseerd door een stijging van 100.000 ton naar derde landen. De Franse voorraad 2020/21 is stabiel op 2,5 miljoen ton, het laagst in 7 jaar. Ook de andere EU graanvoorraden, gerst en maïs, staan op een meerjarig laag. Dit benadrukt de spanning in de graanbalans in Frankrijk/Europa. De USDA heeft de EU-voorraad naar beneden bijgesteld tot 11,6 miljoen ton, het laagst in de USDA-enquêtes sinds 2000.