WUR: ‘Ook voor 2021 slechte vooruitzichten voor (poot-)aardappelen’

Sinds mei hebben verwerkers een groot deel van de gecontracteerde aardappelen verwerkt en opgeslagen in vrieshuizen. „Dit betekent dat er een hele grote hoeveelheid ingevroren aardappelproducten (met name frites) op voorraad ligt. Deze grote voorraad legt een grote druk op de fritesmarkt en daardoor op de fritesaardappelprijzen.” Dat stelt Bert Smit van de WUR. Daar is hij werkzaam als onderzoeker voor de onderdelen ondernemerschap, GLB en akkerbouw.
Areaal fritesaardappelen
„Het areaal fritesaardappelen staat onder druk. Fritesaardappeltelers gaan een duidelijke afweging maken. Deze aanhoudende malaise op de mondiale fritesmarkt zal ook zijn uitwerking hebben op de prijzen van het pootgoed. Komend voorjaar zal er minder worden geplant. Dit betekent dat de gemiddelde pootgoedprijs zal dalen”, verwacht Bert Smit. „Pootgoedtelers zullen een beduidend lager inkomen gaan genereren. De gouden jaren voor de pootgoedtelers zijn waarschijnlijk voorlopig voorbij.”
Mondiaal
Door de coronapandemie is sprake van een mondiaal lagere fritesconsumptie. De Nederlandse en Belgische vrieshuizen zitten geheel vol met frites. „Dit zorgt weer voor extra concurrentie in landen zoals de Verenigde Staten, Australië en Nieuw-Zeeland. Daar beginnen de fabrikanten en telers steeds meer te klagen over de toenemende concurrentie van de Europese (Belgische en Nederlandse) frites. Het wordt bovendien niet gewaardeerd als onze fritesfabrikanten leveren onder de kostprijs”, aldus Bert Smit.

Tekst: Guus Queisen
Opgegroeid op een gemengd agrarisch bedrijf op een typisch Zuid-Limburgse carréboerderij. Na een financieel/economische opleiding en diverse functies sinds 1985 in deeltijd en sinds 1996 fulltime op freelance basis actief in de landbouwjournalistiek. Volg kritisch alle ontwikkelingen die (in-)direct aan de agrarische sector gerelateerd zijn. Bij Agrio werkzaam voor zowel de papieren als de digitale uitgaven van: Stal en Akker, Pigbusiness, Melkvee en Akkerwijzer.
Beeld: Susan Rexwinkel Agrio archief
Bron: Agrimatie Wageningen Economic Research