Tarwe-exportmarkt in beweging en prijsopdrijvend

Tussen 1 juli en 15 december exporteerde Rusland ruim 24 miljoen ton tarwe. Dit is 20 procent meer dan in dezelfde periode vorig jaar. Rusland zou nu nog amper 16 miljoen ton tarwe hebben voor de export tot het einde van het huidige graanseizoen, 30 juni 2021. Het Russische exportquotum van 17,5 miljoen ton voor de laatste perioden van het seizoen zal niet worden gekort. De uitvoerbelasting van 25 euro per ton vanaf 15 februari 2021 is echter een ander onderwerp en kan wegen op het concurrentievermogen van Russische tarwe. Door de krapte op de Europese graanbalans zal Europa maar beperkt profiteren van de export regulerende maatregelen van de Russische autoriteiten. Deze zullen wel de graanprijzen in Europa ondersteunen. Echter de gaten die Rusland nu laat vallen zullen waarschijnlijk door Australië en Argentinië worden opgevuld.
Sterke wereldwijde vraag
Het aankooptempo in de eerste helft van het verkoopseizoen wijst op een sterke wereldwijde vraag naar granen. Vooral China is en blijft de grote importeur in het graancomplex en oliehoudende zaden. Zeker na het herstel van de Chinese varkensstapel, nadat deze eerst met 1/3 was gekrompen als gevolg van de Afrikaanse Varkenspest (AVP).
Euronext
Op de Euronext was de tarwe goedprijshoudend wat betreft de contracten van de oogst van 2020. Een sterke Amerikaanse markt en stabiele contracten voor 2021/22 ondersteunen dit. Maar een verder koersstijging van de euro, die een nieuw hoogtepunt bereikte sinds april 2018, weegt op de exportprijs van de Europese tarwe. Het handelsvolume op de Europese markten is laag. Markten die nu de gebruikelijke rustige periode van het einde van het jaar zijn ingegaan.