Opmerkelijk veel vroege bestellingen uienzaad

De tussenhandel en de uientelers zijn dit jaar opmerkelijk vroeg met het plaatsen van hun uienzaadbestellingen. De vraag is zelfs zo groot dat het zaad van sommige rassen reeds is uitverkocht. Deze signalen tekenen we op bij zowel De Groot en Slot als Hazera. Jaap Jonker van De Groot en Slot uit Broek op Langendijk. „Bij ons concentreren de vroege bestellingen zich vooral op rassen die zich in de praktijk duidelijk hebben bewezen. Daarnaast ontvangen we opvallend meer bestellingen voor geprimed zaad. Deze moesten voor 1 december worden besteld. Telers willen de zekerheid dat ze hun favoriete uienzaad daadwerkelijk krijgen geleverd.”
Uitverkocht
Enkele rassen van De Groot en Slot zijn reeds uitverkocht. Zoals Hyroad en Hysinger. „Van Hyroad hadden we dit jaar drie keer meer zaad beschikbaar dan afgelopen jaar. Desondanks moeten we nu al ‘nee’ verkopen. Van Hysinger hadden we zelfs vier keer zoveel zaad beschikbaar in vergelijking met afgelopen jaar. En ook dit ras is uitverkocht”, aldus Jonker. Zijn ervaring is dat vooral de mond-tot- mond reclame aan deze fors stijgende populariteit debet is. „Zo doet Hysinger het goed op droogtegevoelige grond. Afgelopen seizoen zorgde dit ras voor 10 tot 15 ton hogere opbrengsten ten opzichte van andere in deze regio’s geteelde rassen. Overigens voor percelen die worden beregend is dit ras minder interessant.” Op basis van de huidige verkopen gaat Jaap Jonker ervan uit dat de helft van het zaad komend seizoen geprimed is. Dit is maar liefst 70 procent meer dan vorig jaar. De priming activeert het kiemproces in het zaad, zodat na zaaien dit sneller en uniformer opkomt. Jonker: „Telers hebben in de praktijk goede ervaringen opgedaan met geprimed zaad. Ze willen de plant zo snel mogelijk in het derde pijpstadium hebben. Dan is de plant weerbaarder tegen de uienvlieg.”
Opvallend
„Ja, ook bij ons is de verkoop van uienzaad aanzienlijk vroeger op gang gekomen. Dat is echt opvallend”, zegt John Schuurman van Hazera. Verder zien ze ook bij Hazera een stijgende vraag naar uienzaad vanuit de zandgronden in Zuid- en Oost Nederland. „Met een toenemende vraag naar rassen voor de bewaring. Steeds meer telers uit deze zandgrondregio’s overwegen de uien op te slaan. Bij af-land leveringen zijn ze veelal overgeleverd aan de handel.” Populaire rassen bij Hazera zijn dit jaar de rassen Vento en Fasto. Beide zijn reeds uitverkocht. Vento is een kwaliteitsras voor vroege zaai op de zand/dalgronden. Fasto is de gele ui die het vroegst (in augustus) oogstbaar is. Ze is eveneens het meest geschikt voor lichtere klei- en zandgronden. Ook Hazera ervaart een opvallend stijgende vraag naar geprimed zaad. „Vooral van de telers op de zwaardere gronden in de traditionele uiengebieden Zeeland en de IJselmeerpolders,” weet John Schuurman.
Groter areaal
Jaap Jonker schat dat in Nederland in 2021 circa 1.000 ha meer uien zullen worden geteeld in vergelijking met dit jaar. „Daarbij spelen twee factoren een duidelijke rol: de actuele situatie op de aardappelmarkt en de actuele prijzen voor uien. Komend voorjaar zullen minder aardappelen worden gepoot. De uien zijn dan een alternatief gewas. Verder speelt de actuele goede marksituatie voor de uien een rol.” Jonker verwacht niet dat het grotere Nederlandse areaal een rol zal spelen in de toekomstige prijsvorming. „Mondiaal gezien maakt 1.000 ha niet veel uit.”
Kwaliteit
Op basis van marktverkenningen en de stijgende vraag verwacht ook Schuurman een verdere toename van het uienareaal komend jaar. Over de omvang van deze groei blijft het gissen. „Enerzijds zullen mogelijk Zeeuwse telers afhaken. Na enkele droge jaren, waarin ze niet hebben kunnen beregenen en daardoor niet de opbrengst hebben behaald om te spreken van een rendabele teelt, zullen akkerbouwers uit die provincie besluiten om te stoppen met de uienteelt. Anderzijds neemt het areaal op de zandgrond toe,” aldus Schuurman. Of deze areaaltoename gevolgen heeft voor de prijzen betwijfelt Schuurman. „Over de marktsituatie in 2021/202 is niets te zeggen. Dit jaar zien we dat tal van externe (mondiale) factoren een grote impact hebben op de internationale handel. Voor een goede positie op de wereldmarkt zullen we echter continue moeten inzetten op een goede kwaliteit tegen een redelijke prijs.”