Maïs spil voor vaste stemming op de beurzen

Afgelopen week beleefden de graanmarkten weer enkele nerveuze ontwikkelingen op de beurzen. De meeste aandacht trok de maïs. Deze week stegen wederom de maïsprijzen. Dit mede door de verwachtingen van een stijgende Chinese vraag en krappe voorraden. Daarnaast steunde een zwakke Amerikaanse dollar de noteringen van Chicago. Het Amerikaanse ministerie van Landbouw (USDA) kondigde donderdag de verkoop aan van 1,36 miljoen ton Amerikaanse maïs aan China. Qua omvang is dit de 16e grootste levering. Daarnaast verkoopt de VS nog eens 102.800 ton met een onbekende bestemming. De afgelopen drie dagen is ruim 3,7 miljoen ton maïs aan China verkocht.
25 miljoen ton
Deze week heeft Archer Daniels Midland (ADM) de Chinese maïsimport voor dit seizoen vastgepind op 25 miljoen ton. Dit is meer dan de 17,5 miljoen ton die de USDA voorspelt. Ondanks dat China al veel maïs heeft aangekocht in de VS, blijft de markt in de veronderstelling dat er nieuwe aankopen zullen volgen. Blijft China maïs uit de VS kopen, dan kan de horde van 550 dollarcent per bushel op Chicago worden genomen om vervolgens op te stomen naar 600 dollarcent per bushel.
Tarwe
De prijsevolutie van de maïs op de beurs van Chicago is momenteel dominant voor het sentiment van tarwe. Afgelopen donderdag noteerde tarwe iets lager op de Chicago Board of Trade (CBOT). De tarwemarkt zoekt naar nieuwe factoren om weer te stijgen, maar zoals gezegd, de maïsmarkt zal bepalend zijn.
Algerije kocht ongeveer 660.000 ton tarwe voor levering in maart, een aanzienlijk volume voor 313 dollar per ton C&F. Een deel van dit volume kan uit Argentinië komen, maar veel ervan zal door de EU worden geleverd, vooral uit Frankrijk maar ook uit Duitsland of Polen. In de voorlaatste aankoop op 18 januari kocht Algerije 390.000 ton voor 313,50 dollar C&F.
Sojabonen
Winstnemingen vertraagden donderdag de sojabonenkoers op de CBOT. Na een herstel op woensdag was een technische koerscorrectie bepalend voor de handel van donderdag. Wel kon worden opgemerkt dat, ondanks de recente regen, analisten optimistisch blijven over de Braziliaanse productie met een verwachte recordopbrengst van 132 tot 133 miljoen ton.