Uienpool A Van Meir plust met hogere prijs voor fijne uien

De kwaliteit van de uien was wisselend, van zeer goede kwaliteit tot problemen met schot, geeft Van Meir aan in zijn nieuwsbrief. Daarnaast waren er uien die pas in november of december zijn gerooid, waardoor de kleur van deze uien niet zo mooi was. Het gemiddelde tarrapercentage kwam uit op 9,5 procent.
Als gevolg van de verschillen in kwaliteit zit er bijna € 2 per 100 kg verschil in de uitbetaling. „Het loont dus om kwalitatief goede uien te telen, ook al doe je mee in een pool.” De poolperiode ging van start met een heel brede afzet en een oplopende prijs. De fijne en middelmaat uien waren duurder dan de grove en supers. „Dit is in andere jaren vaak andersom geweest.”
Veel uien naar Azië
Er gingen veel uien naar Azië. Door problemen in India vroeg het land dit seizoen veel rode uien, en daarnaast gingen er veel gele uien naar Sri Lanka en Bangladesh. Ook de afzet naar Indonesië en Maleisië was groter dan gemiddeld.
De grote vraag leidde uiteindelijk tot een nieuw weekrecord in week 45 van 47.081 ton. Hierna volgden nog drie weken met een export van boven de 40.000 ton uien per week. Het vorige record bevatte 40.573 ton, neergezet in week 51 van 2019. In december nam de exporthoeveelheid weer wat af. Dit kwam onder meer doordat de grens van India openging en het land zelf weer uien mocht exporteren. De afzet naar Afrika verminderde tegelijkertijd, doordat de geplande quota voor dit seizoen eerder waren bereikt.
Senegal met stip op 1
Veruit de meeste uien zijn geëxporteerd naar Senegal, het land kocht 164.475 ton uien op de Nederlandse markt. Ivoorkust was een goede tweede met 114.939 ton, gevolgd door Groot-Brittannië met 51.126 ton. Van Meir verwacht dat de Brexit geen gevolgen zal hebben voor het exportvolume naar Groot-Brittannië.