Bureau Erkenningen weerlegt kritiek Agrodis op spuitlicenties
De verlenging van ettelijke duizenden tot maximaal 10.000 spuitlicenties zou in gevaar zijn, stelt Agrodis, de organisatie van toeleveranciers van de Nederlandse land- en tuinbouwsector. Als gevolg van de coronapandamie is tot 30 april 2021 sprake van een coulanceregeling. Voor een verlenging moet vóór 1 mei 2021 een online licentiebijeenkomst worden gevolgd. Volgens Agrodis erkent Bureau Erkenningen een dergelijke bijeenkomst alleen mits deze door minder dan 25 personen wordt gevolgd. „Een veel te laag aantal. Daarmee komen duizenden licentiehouders niet aan de beurt”, stelt Agrodis.
Niet herkenbaar
Antoon de Groot, hoofd van Bureau Erkenningen zegt zich niet te herkennen in de kritiek van Agrodis. De Groot: „Er is regelmatig overleg met de diverse partijen die bij de spuitlicentie betrokken zijn zoals bijvoorbeeld het ministerie van LNV, LTO Nederland en Cumela. In maart 2020, bij de eerste coronamaatregelen, voorzagen we al dat het niet goed zou komen met de verlenging van de spuitlicenties. De minister van LNV heeft toen een coulanceregeling afgekondigd tot 1 mei 2020. Deze heeft ze daarna verlengd tot 31 december 2020 en vervolgens nog tot 30 april 2021. In de tussentijd vonden diverse (digitale) bijeenkomsten plaats, waaraan de licentiehouders konden deelnemen. Met name diverse commerciële aanbieders zijn daarop ingesprongen. De (gewasbeschermings-)handel deed daar niet aan mee”, blikt De Groot terug op de afgelopen maanden.
Agrodis stelt dat van Bureau Erkenningen maximaal 25 deelnemers aan een webinar mogen deelnemen. De Groot: „Wij hebben geen maximale aantallen genoemd. De 25 waarover Agrodis nu spreekt, komt voor ons dan ook uit de lucht vallen. Op basis van de huidige technieken krijg je maximaal circa 30 deelnemers op één scherm.”
Kwaliteit
De Groot onderstreept dat de kwaliteit van de bijeenkomsten voorop dient te staan. „Centraal staat dat een bijeenkomst, of deze nu live of digitaal is, van een kwalitatief goed niveau moet zijn. We hebben kwaliteitsregels opgesteld waaraan zo’n bijeenkomst moet voldoen. Eén ervan is dat de cursusleider contact moet houden met alle deelnemers; hij moet ze allemaal kunnen zien. Ook moet er sprake zijn van interactie. Alle deelnemers moeten in de gelegenheid zijn om vragen te stellen en van mede-cursisten horen hoe zij met bepaalde (praktijk-) zaken omgaan. Ze moeten daarover ook kunnen discussiëren.”
Bureau Erkenningen heeft een lijst opgesteld waaraan de licentiebijeenkomsten moeten voldoen. Zo moeten de initiatiefnemers aangeven hoe de werk- en bedrijfservaringen van de deelnemers aan bod komen. Is er voldoende ruimte voor ieder om met inleider en/of deelnemers onderling gedachten te kunnen uitwisselen. Wordt gebruik gemaakt van werk- en bedrijfservaringen? Hoe zijn de deelnemers in beeld? Zonder camera geen deelname.
Webinars
Tot nu toe zijn er in deze coronatijd 84 nieuwe webinars ontwikkeld. Regelmatig ontvangt Bureau Erkenningen vragen over de precieze inrichting van een webinar. En net als bij fysieke bijeenkomsten heeft ze daar niet één vast sjabloon als antwoord.