'Precisielandbouw heeft in veel gevallen toegevoegde waarde'

Je hebt data nodig om je positie als bedrijf te rechtvaardigen, zegt Kees Lokhorst, senior onderzoeker Smart Farming en Robotica bij Wageningen Research. „Data wil je begrijpen. Op basis daarvan kun je beslissingen nemen over teeltrotatie, gewasbescherming en tal van andere zaken op het boerenbedrijf. Met kunstmatige intelligentie kun je sneller advies geven en betere conclusies trekken. Door data toe te passen, kun je onderlinge verbanden en kennis ontwikkelen.”
Kunstmatige intelligentie
Op het gebied van dataverzameling loopt een aantal projecten bij met name loonwerkers in Flevoland. Eén van de boeren die intensief van data gebruik maakt, is Max Sturm (23) uit Ens. Hij zit met zijn ouders en broer Gijs in maatschap. De maatschap is sinds 2018 deelnemer van de Nationale Proeftuin Precisielandbouw, een project van het ministerie van LNV, Misset en Wageningen University and Research. Het gebruik van een drone heeft Sturm de ogen geopend. Op basis van luchtfoto’s kan hij precies zien waar onkruid opkomt. De foto’s worden op de computer verwerkt tot een taakkaart, die ingelezen wordt in de trekker. De spuitmachine wordt aangestuurd op op de juiste plekken onkruid te bestrijden. „Op de kaart zet je lijnen waar gespoten kan worden”, legt de akkerbouwer uit.
„Tijdens de onkruidbestrijding op dit perceel is 90 procent gewasbeschermingsmiddel bespaard. Op die plekken gaat het ook nog om wortelonkruiden. Die blijven op dezelfde plek. De kaart van het eerste jaar konden we het jaar daarop in de andere teelt toepassen. Dat is wat je wilt. Het levert je enorm veel op.”
Lees de volledige reportage in de Veldpost van vrijdag 26 februari
Tekst: Agrio
Beeld: Agrifac