Uienprijs optimisme door tegenvallende export getemperd

De export van uien is in week 6 onder het niveau van 2020 gezakt, bleek deze week uit cijfers van het Groente-en Fruithuis. Opgeteld bij de prijsconcurrentie van import uien uit andere Europese landen heeft dat tot een kleine daling van de uienprijs geleid, deze week.
Maximaal 20 cent
De beurs van Goes noteerde de grootste daling: -0,75 cent per kilo gele uien. Ook in het Zeeuwse wordt nu echt niet meer dan 20 cent per kilo betaald voor gele uien. In Emmeloord leverde de uiennotering donderdag 4 maart gemiddeld een halve cent per kilo in, terwijl de beurs van Middenmeer als enige de prijs onveranderd liet. Nergens in Nederland wordt in de daghandel nog meer dan 20 cent per kilo betaald, niet voor gele en ook niet voor rode uien.
Onverminderd vertrouwen
Voor beide categorieën wordt wel algemeen aangenomen dat het areaal dit jaar kan groeien, met name buiten de traditionele teeltgebieden. Vanwege de coronacrisis zijn telers op zoek naar alternatieven voor de frites aardappelteelt. Uien bieden perspectief, gezien de verdiensten de laatste jaren en de voortdurend stijgende exportcijfers. Ondanks de lichte prijsdaling van dit moment en de teleurstellende exportcijfers van de laatste weken is het vertrouwen in de uienexport onverminderd groot. Nederlandse uienverwerkers kunnen het aan om de kwalitatief goede en netjes verpakte Nederlandse uien in het buitenland goed te verwaarden.
Voorraad goedkope uien
Maar op dit moment lukt het dus even niet om de stijgende lijn van de uienprijs die zich sinds Nieuwjaar ontwikkelde, voort te zetten. Een snel herstel van de positieve prijsontwikkeling wordt de komende week ook niet verwacht. Op de iets langere termijn kan het verdwijnen van goedkope uien op de Europese markt een prijsondersteunend effect hebben.
Beeld: Agrio archief