LTO Noord en GrAJK: Groningen verkwanselt landbouwgrond
Uitbreiding Eemshaven: 600 hectare van akkerbouw naar industrie

Er is een toenemende vraag naar grote bedrijfskavels van bedrijven die zich in Noordoost-Groningen willen vestigen. De gemeente en provincie zien kansen om in de Oostpolder de economische ontwikkeling en werkgelegenheid in Noord-Groningen te stimuleren. Dit is het gebied direct ten zuiden van de Eemshaven. De gemeente en provincie richten zich met name op bedrijven uit de sectoren waterstof, batterijen, datacenters, windenergie, automotive en ook op nieuwe vormen van high tech-bedrijven. De Oostpolder is voor al deze sectoren een geschikte locatie, vinden beide overheidsinstanties.
Lees verder onder de kaart
En weer neemt de overheid landbouwgronden in beslag, dit keer voor de uitbreiding van industrie, reageert LTO Noord. Regiobestuurder Lammert Westerhuis: „Alweer wordt als eerste landbouwgrond opgeofferd. Er moet beter naar alternatieven worden gekeken. We vinden het jammer dat buitendijkse uitbreidingen niet worden bestudeerd. Als landbouwgrond toch een andere bestemming krijgt, doe dat dan met compensatie van landbouwgrond op een andere plek.”
Extra druk op de grondmarkt
De overheveling van bijna 600 hectare eersteklas poldergrond naar industrie is een verlies voor de provincie. En is daarom ook een direct verlies voor de jonge boer en de toekomst van de landbouw in Groningen, stelt het NAJK. „Het vervreemden van 600 hectare schaarse grond naar industrie draagt bij voor extra druk op de grondmarkt. Waar een jonge boer het al lastig heeft om het bedrijf over te nemen, wordt het daardoor nog lastiger om in de toekomst te investeren voor een gezonde bedrijfsvoering. Juist in tijden waarin het woord extensivering en verruiming van het bouwplan in de mode zijn gebeurt dit.”
De druk op de grond is enorm in Nederland, vindt ook LTO Noord. „De overheid moet eens stoppen met iedere keer landbouwgrond op te offeren. Kleine beetjes tellen op. De afgelopen jaren gaan jaarlijks 16.000 voetbalvelden verloren aan kostbare landbouwgronden. Dat betekent een verlies van een half miljoen hectare de afgelopen 70 jaar. Terwijl er juist meer vraag is naar landbouwgrond, om voldoende voedsel te kunnen verbouwen. Er is land nodig voor kringlooplandbouw, dat is de basis voor de toekomst; een combinatie van landbouw en natuurbeheer.”
'Niet meer landbouwgrond gebruiken dan nodig is'
De Groninger VVD-Statenfractie is enthousiast over de plannen voor de uitbreiding van de Eemshaven. Zij ziet kansen voor het nieuwe gebied om een grote rol te gaan spelen in de energietransitie en het aanbod van banen in de provincie. Tegelijkertijd wil zij dat de omwonenden en boeren passend gecompenseerd worden. De liberalen willen dat de beschikbare oppervlakte zo efficiënt mogelijk wordt gebruikt: „Het gaat hier wel om kostbare landbouwgrond, dan moet je er goed op letten dat je niet meer gebruikt dan nodig is."
De VVD vraagt ook aandacht voor de positie van de omwonenden en ondernemers in het gebied. „Dit proces heeft een grote impact op hun leefomgeving. Wij zullen de inpassing nauwlettend volgen, waarbij hun belangen goed in het oog moeten worden gehouden. Het is goed dat er compensatieregelingen zijn aangekondigd, wij zullen daar scherp op letten”, zegt fractievoorzitter Erik Jan Bennema.