Nog geen concrete toezeggingen van partners in de keten
BiodiversiteitsMonitor: verdienmodel voor extra inzet voor natuur op akkerbouwbedrijf

Uit een enquête van AgriDirect in opdracht van BO Akkerbouw blijkt dat het bij de biodiversiteit op akkerbouwbedrijven vooral gaat om de aanleg van akkerranden (bijna 40 procent) en het verbeteren van de stikstofbalans (35 procent). Daarnaast telen de akkerbouwers meer rustgewassen in het bouwplan (25 procent) en zorgen ze voor bodembedekking (bijna een kwart). Nog eens 20 procent geeft aan bij het gebruik van gewasbeschermingsmiddelen rekening te houden met de milieubelasting.
Meerkosten tot 324 euro per hectare
Die extra inspanningen kosten geld. Onderzoek van Wageningen Economic Research wijst uit dat in de akkerbouw de meerkosten van biodiversiteitsmaatregelen gemiddeld tussen 185 en 324 euro per hectare liggen. De inzet van BO Akkerbouw en haar leden is om meerkosten gecompenseerd te krijgen en daarnaast om akkerbouwers voor hun inzet te belonen. Ofwel, het moet renderen om te investeren in biodiversiteit. Met de monitor hoopt BO Akkerbouw de telers een zo concreet mogelijke handreiking te bieden voor het vinden van een verdienmodel voor de biodiversiteit op het akkerbouwbedrijf.
De helft van de akkerbouwers verwacht hierbij vooral dat de afnemers van hun akkerbouwproducten een meerprijs betalen, blijkt uit de enquête van AgriDirect. De praktijk wijst uit dat mogelijkheden hiervoor tot nu toe beperkt zijn, stelt BO Akkerbouw. Er zijn extra inspanningen nodig en de brancheorganisatie roept de aangesloten bedrijven (Agrifirm, Avebe, Cosun, CZAV, Het Comité van Graanhandelaren, LTO Nederland, NAJK, NAO, NAV, Plantum, Van Iperen en VAVI) dan ook op hier mee aan de slag te gaan. „De beloning moet tenslotte uit de markt komen of van de bedrijven zelf”, zegt projectleider Geert Pinxterhuis.
Samenwerkingsverband Deltaplan Biodiversiteitsherstel
Daarnaast zijn er de ruim 80 partners in het samenwerkingsverband Deltaplan Biodiversiteitsherstel, waaronder BO Akkerbouw zelf. Deze partijen vinden dat de BiodiversiteitsMonitor Akkerbouw een sleutelrol moet vervullen bij de uitwerking van het verdienmodel en de vereiste beloning. Concrete toezeggingen voor een financiële beloning van deze ruim 80 partijen zijn er echter nog niet, aldus Pinxterhuis. Hij raadt de telers dan ook aan te kijken waar hun mogelijkheden liggen. „Kijk in de lijst van het samenwerkingsverband met welke partij(en) in jouw regio je een afspraak kunt maken.”
Volgens Pinxterhuis moet het verdienmodel vooral een stapeling van beloningen worden. „Een beetje via bijvoorbeeld het waterschap, een beetje via de provincies of de bank. Op die manier kan de inzet voor biodiversiteit lonend worden voor akkerbouwers.” En als die beloning er niet komt? „Dan wordt het een heel lastig traject.”