Monitor Bieten in de groenbemester: De resultaten
Baas liep al langer met het idee om bieten in de groenbemester te zaaien en niet in ‘zwarte grond’. Daarom bouwde hij zelf een strokenteeltbietenzaaimachine. De machines op de markt zijn voor zijn areaal te duur en voldoen dan nog niet aan de wensen van hem. In de winter van 20/21 bouwde hij de machine op, voorjaar 2021 zaaide hij zijn eerste bieten.
Tekst gaat door onder de foto’s.
In 2018 zaaide de akkerbouwer op zijn kleigrond voor het eerst bieten in de groenbemester. Die groenbemester bewerkte hij in de winter, tijdens vorst, met een cambridgerol zodat de plant verpulverde en niet teveel problemen opleverde bij het zaaien. Door de grond niet te bewerken, bleef ook de waterhuishouding in stand. Daarnaast heeft hij het idee dat er minder vraatschade in de bieten is. „Wellicht komt dat doordat er ander voedselaanbod is. In ieder geval is het met de huidige neonicotinoïden-regelgeving een mogelijk lichtpunt.”
Voorsprong
De ervaringen waren dusdanig dat hij één en ander ook op zand wilde proberen. „Ik wilde echter wel een strookje zaaibed maken in de groenbemester. Dat geeft de biet een kleine voorsprong.” Normaal ploegt of spit hij de zandgronden, of bewerkte ze met de cultivator. Door nu de groenbemester te laten staan, is er geen stuifschade en vrijwel geen onkruid. „Het spaart mij vijf à zes keer een bespuiting tegen onkruid. Onkruid dat ik niet ‘wakker maak’ door de grond zoveel mogelijk ongemoeid te laten.”
Tekst: Arie Coster
Startte na ‘Dronten-Landbouwtechniek’ bij een landbouwmachinefabrikant. Ging door in journalistiek, speciaal onderwijs en coaching. Schrijft nu bij Agrio over Mechanisatie.
Beeld: Gert Baas, Arie Coster