Akkerbouw wil één gesloten vulsysteem middelen

Beide organisaties hebben geen voorkeur voor een van de concurrerende systemen. „Wel hechten we eraan dat akkerbouwers met één systeem kunnen werken en aan de wettelijke verplichtingen kunnen voldoen. We zien dat er adapters in ontwikkeling zijn tussen de verschillende systemen. Op zich positief, al doet het afbreuk aan de functie van het CTS. Ook moet helder zijn dat de akkerbouwer met gebruik van zo’n adapter aan de wettelijke verplichting kan voldoen”, stellen ze.
Veiligheid bij het werk
Naar de mening van BO Akkerbouw en Agrodis is het heel goed dat met het Closed Transfer System de veiligheid van het werken met gewasbeschermingsmiddelen verbetert en dat de risico’s op emissies reduceren. „We vertrouwen erop dat de industrie er tevens voor zorgt dat de systemen voor de telers niet beperkend zullen zijn voor de beschikbaarheid en keuzevrijheid van het middelenpakket”, luidt hun toelichting bij de oproep.
Mededingingsregels
In het persbericht geven BO Akkerbouw en Agrodis aan te begrijpen dat bij de ontwikkeling en introductie van gesloten vulsystemen ‘de markt zijn werk doet’ en dat mededingingsregels in acht zijn te nemen. Maar tegelijkertijd onderstrepen ze de noodzaak van één systeem waarmee akkerbouwers het vullen en spoelen veilig kunnen doen, eenvoudiger aan de wet kunnen voldoen en de adviseurs hen hierbij goed kunnen begeleiden.
Het gebruik van een gesloten vulsysteem door akkerbouwers kan op termijn verplicht worden gesteld door de overheid, mogelijk vanaf 2024 (op de foto een niet gesloten vulsysteem).
Beeld: Susan Rexwinkel