Uienmarkt tussen hoop en vrees

Terwijl de laatste gele bewaaruien langzaam in prijs dalen, komen de eerste nieuwe uien op de markt. Er worden prijzen van niet veel meer dan 20 Eurocent per kilo genoemd, al is er nog geen officiële nieuwe notering.
Bewaaruien langzaam minder waard
Snel start het nieuwe seizoen niet, want op de zuidwestelijke klei is het op veel plaatsen regelmatig te nat om te oogsten. Dat betekent echter niet dat de laatste gele bewaaruien alsnog stijgen in waarde. Sinds de opleving in mei naar 16-20 Eurocent per kilo op de beurs van Emmeloord is de prijs van gele bewaaruien in juni week na week licht gedaald, naar 14-16,50 Eurocent per kilo deze week. Voor de zuidwestelijke klei is al sinds half juni geen notering meer.
Meer opbrengst en groter areaal
In deze regio is de opbrengstprognose aanzienlijk beter dan vorig jaar, toen de droogte er in hakte. Nu is er alleen aanhoudend het risico op wateroverlast en zorgt het vochtige weer voor hoge ziektedruk. Elders in Nederland is het verschil in opbrengstprognose minder groot vergeleken met vorig jaar. Maar niet alleen hogere hectare opbrengst kan de uienmarkt onder druk zetten. Ook het 11 procent gegroeide zaaiuien areaal vergeleken met vorig jaar is een risico op teveel aanbod. Deze week bevestigden CBS cijfers de indruk dat het uienareaal flink is gegroeid, vooral in de provincies Groningen, Drenthe en Noord-Brabant.
Vertrouwen over exportmarkt
Tegelijkertijd is er vertrouwen dat de handel zorgt voor een bodem in de markt. Uien zijn nog nooit zo populair geweest, meldde de Holland Onion Association deze week. Het uienareaal is sinds het begin van deze eeuw verdubbeld maar het exportvolume is ook sterk gegroeid. Zeker de laatste jaren is de Nederlandse ui populair op de wereldmarkt.