Verenigd Koninkrijk start met veldproeven ge-CRISPR’de tarwe

Met het verlenen van toestemming voor de aanleg van veldproeven met ge-CRISPR’de tarwe speelt de Britse regering in op haar streven om CRISPR-techniek op dezelfde manier te gaan reguleren als klassieke veredelingstechnieken en niet langer als GMO’s, zoals de EU-rechtspraak vereist.
Eerste veldproeven
De experimenten in Hertfordshire zijn de eerste veldproeven met CRISPR-bewerkte tarwe in Europa. Omdat het VK nog steeds valt onder de Europese rechtspraak, zijn deze CRISPR-proeven vergunningsplichtig. Het uiteindelijke doel van het vijfjarig project is om ultra-lage asparagine, niet-ggo-tarwe, te produceren. In laboratoriumproeven waren de asparagineconcentraties in de korrel van de bewerkte planten aanzienlijk verminderd in vergelijking met onbewerkte planten. Een lijn liet zelfs een reductie van zien meer dan 90 procent.
Ultra-lage asparagine-concentratie
In het laboratorium van projectleider Nigel Halford is een tarwevariëteit ontwikkeld met een ultra-lage asparagine-concentratie. Door middel van de CRISPR-techniek is daartoe het TaASN2-gen uitgeschakeld. De combinatie van een Cas9-enzyme en een gRNA-gidsmolecule zorgen ervoor dat het TaASN2-gen heel gericht kan worden uitgeschakeld. Hierna is het mogelijk om over paar generaties het vreemde DNA weer uit te kruisen via klassieke technieken. „Door het groter aantal planten in een veldproef kunnen we dit sneller bereiken dan in een laboratorium”, zegt Halford. „Al vanaf het derde jaar van onze proef verwachten we dat het vreemde DNA verdwenen zal zijn en we hier dus niet meer van GMO's kunnen spreken.” Met de veldproeven kunnen ook de opbrengsten en eiwitinhoud van de nieuwe variëteit worden bestudeerd.
Mogelijk kankerverwekkende stof
Bij het bakken of roosteren van producten als brood, chips, frieten en zelfs koffie wordt asparagine omgezet in acrylamide. Die stof werd voor het eerst ontdekt in 2002 en zorgt sindsdien voor ongerustheid. Bij dierproeven bleek het kankerverwekkend en het staat op de lijst van mogelijk kankerverwekkende stoffen voor menselijke consumptie.

Tekst: Guus Queisen
Opgegroeid op een gemengd agrarisch bedrijf op een typisch Zuid-Limburgse carréboerderij. Na een financieel/economische opleiding en diverse functies sinds 1985 in deeltijd en sinds 1996 fulltime op freelance basis actief in de landbouwjournalistiek. Volg kritisch alle ontwikkelingen die (in-)direct aan de agrarische sector gerelateerd zijn. Bij Agrio werkzaam voor zowel de papieren als de digitale uitgaven van: Stal en Akker, Pigbusiness, Melkvee en Akkerwijzer.
Beeld: Guus Queisen
Bronnen: Rothamsted Research, Vilt.be