Veel onzekerheden over kwaliteitsproblemen
NEPG: Ondanks natte zomer een gemiddelde aardappelopbrengst

De vier NEPG-landen (Nederland, België, Duitsland en Frankrijk) hebben dit jaar een beduidend ander groeiseizoen achter de rug dan in de afgelopen drie jaar. De zomer was één van de meest vochtige zomers van de afgelopen decennia. In België en West-Duitsland boekte de zware regenval een historische recordhoogte. En dankzij de vele regen vroeg in alle landen phytophthora voortdurend alertheid van de telers, met hoge spuitkosten tot gevolg. Alhoewel een steeds groter wordende groep telers aangeeft de schimmelziekte onder controle te hebben, vrezen de telers wel dat phytophthora leidt tot lagere netto-opbrengsten of kwaliteitsproblemen, stelt NEPG.
Gemiddeld 45 ton per hectare
De gemiddelde hectareopbrengsten komen naar verwachting uit op circa 45 ton. Daarmee zijn deze vergelijkbaar met vorig jaar, en net iets boven het vijfjarig gemiddelde. Wel is de verwachting dat er meer tarra zal zijn: Er zijn nog veel onzekerheden over kwaliteitsproblemen (rot, holle harten, groeischeuren en lage onderwatergewichten in sommige gevallen), oogstomstandigheden en bewaarbaarheid.
Het feit dat de oogst kleiner uit zal vallen dan vorig jaar is volgens NEPG een rechtstreeks gevolg van de areaalkrimp die dit jaar is ingezet. Het areaal consumptieaardappelen is teruggegaan naar 497.700 hectare.
Volgend jaar opnieuw krimp?
NEPG houdt er rekening mee dat het areaal consumptieaardappelen volgend jaar nog verder zal krimpen. De kosten voor gewasbescherming, energie, bewaring en arbeid zijn flink gestegen, wat de aardappelteelt een dure teelt maakt. Daar tegenover staan hogere prijzen voor granen en koolzaad. Deze zouden er toe kunnen leiden dat telers volgend jaar kiezen voor grotere oppervlaktes graan, ten koste van het areaal consumptieaardappelen.
De verwerking van aardappelen draait goed door, ondanks de onzekerheid rond de gevolgen van Covid-19. De verwerkers draaien sinds het begin van de zomer op volle capaciteit. En ook vorig seizoen eindigde goed. De aardappelindustrie heeft in seizoen 2020/2021 13 procent meer aardappelproducten geëxporteerd dan in het voorgaande seizoen. Door de zeer hete en droge zomer in Zuid-Europa, Noord-Afrika en Oost-Europa voorziet NEPG goede exportkansen van aardappelen naar het Middellandse Zeegebied en mogelijk naar Oost-Europa.