Agrifoodmonitor 2021: Hoogste maatschappelijke waardering voor akkerbouw

In 2020 nam de maatschappelijke waardering voor de akkerbouw licht toe, en dit jaar werd die stijging vastgehouden. Het hoogste cijfer dat gegeven kan worden is een 7, de akkerbouw scoort dit jaar een 5,7. De tuinbouw volgt met een 5,6.
In de Agrifoodmonitor wordt sinds 2012 iedere twee jaar een peiling gedaan om inzicht te geven hoe consumenten tegen de Agri & Foodsector aankijken en waar deze waardering vandaan komt. Zo bekijken de onderzoekers of de waardering en factoren die waardering verklaren veranderd zijn over de tijd. In 2021 is besloten de peiling ook jaarlijks uit te voeren. De maatschappelijke waardering wordt onder meer gebaseerd op economische reputatie, betrokkenheid, vertrouwen in voedselveiligheid en samenwerking tussen schakels in de keten.
Nederlanders zijn nog steeds aardappeleters
40 procent van de ondervraagden eet vier keer of vaker per week aardappelen. Een kwart van de ondervraagden zegt drie tot vier keer per week aardappelen op tafel te zetten. Uit het onderzoek komt verder naar voren dat consumenten zelf aangeven dat duurzame productkenmerken van toegevoegde waarde zijn voor producten. Meer dan 60 procent van de respondenten geeft aan dat recyclebare verpakking, weinig bestrijdingsmiddelen en seizoensproducten van toegevoegde waarde zijn bij de aankoop van voedselproducten.
Bij de akkerbouw zijn vers, geen of weinig kunstmatige ingrediënten, voedingswaarde, lokaal geproduceerd en rekening houden met biodiversiteit zijn relatief belangrijke aspecten voor het koopgedrag, zo geven de respondenten aan.
Meer betalen voor duurzame producten
Meer dan 60 procent van de respondenten geeft zelf aan bereid te zijn meer te betalen voor duurzame producten ten opzichte van reguliere producten.
Dat rijmt weer niet met cijfers van Centerdata, dat in opdracht van de ACM onderzoek heeft gedaan naar de betalingsbereidheid van consumenten voor duurzamere producten. Hieruit kwam naar voren dat de meerderheid van de consumenten niet bereid is om meer te betalen voor een product met een duurzaamheidskenmerk. En wie dat wel wil, heeft daar maar een klein beetje extra voor over. De onderzoekers van Centerdata onderscheiden wel een kleine groep milieubewuste en weinig prijskritische consumenten die juist wel aanzienlijk meer wil betalen voor duurzame producten. Deze consumenten zijn vaker hoog opgeleid, vrouw en ouder.