Proef eiwit uit bietenblad nog in verkenningsfase

Cosun Beet Company is als onderneming voortdurend op zoek naar nieuwe verdienmodellen. Eén daarvan is het winnen van het planteneiwit Rubisco. Dit hoogwaardige eiwit kan op termijn een vervanger zijn van dierlijk eiwit. Maar zover is het nog lang niet, zegt Arno Huijsmans van Cosun Beet Company. „Het duurt nog wel jaren voor we zover zijn.”
Verruiming gebruiksnormen nodig
Het onderzoek naar de winning van eiwit loopt en dit jaar is een vierjarige pilot van start gegaan waarin het concern onderzoekt hoe de met het bietenblad afgevoerde voedingsstoffen in de bodem kunnen worden aangevuld. Met de huidige bemestingsnormen zouden akkerbouwers vastlopen in hun evenwichtsbemesting, daarom is een verruiming van de gebruiksnormen nodig. Vanuit de kringloopgedachte zou het aanvullen met digestaat, dat beschikbaar komt bij de vergisting van he overig deel van het bietenblad, een mooie oplossing zijn, geeft Huijsmans aan.
Het ministerie van LNV heeft een vrijstelling gegeven om op kleine schaal digestaat terug te brengen naar het land. In het eerste jaar zal een beperkte groep ondernemers meedoen, dit aantal zal in de loop van het project groeien tot dertig. Het gaat daarbij om 750 hectare. Volgens Huijsmans gaat het op deze oppervlakte vooral om te kijken naar de bemestingsnormen en de evenwichtsbemesting. „De kennis die we hier uit opdoen, vormt de basis voor de aanvraag voor een verruiming van de bemestingsnorm.”
Nog veel vragen
De praktische kant is nog niet aan de orde, daarover zijn er ook bij Cosun Beet Company nog te veel vragen. Die vragen variëren van ‘hoe kunnen we op de beste manier eiwit winnen uit het blad’ tot ‘hoe oogsten we het blad met zo weinig mogelijk extra bewegingen op het land’. Huijsmans begrijpt dat dat ook de vragen zijn die bij telers leven. „Maar die vragen worden pas in een later stadium van het project beantwoord. Daarvoor is het nu gewoon nog te vroeg.”
Groene bladeren van planten bevatten 1 tot 3 procent Rubisco-eiwit. Niet veel, erkent Cosun Beet Company, maar wat er uitkomt is wel van hoogwaardige kwaliteit en met specifieke functionele eigenschappen. „De vraag is nu: hoe kunnen we dat op een zo efficiënt mogelijke wijze winnen, is het interessant genoeg om er als bedrijf in te investeren.”
Hogere bietenprijs
Het zijn niet de eerste schreden die Cosun Beet Company zet om meer meerwaarde te creëren uit de bietenteelt. Van gebak tot marinades, van textiel tot cosmetica, van antivriesmiddel in vaccins tot vervanger van microplastics; in alle gevallen is de suikerbiet één van de basisproducten. De suikerbiet is veel meer dan alleen suiker, stelt directeur Paul Mesters van Cosun Beet Company dan ook nadrukkelijk. In het Bright Beet Book dat het concern vandaag presenteert zijn meer dan 130 toepassingen van de suikerbiet in beeld gebracht. Als het lukt om op een efficiënte manier eiwit te winnen uit bietenblad kan Cosun Beet Company zijn portfolio nóg verder verbreden. Dat is goed voor het concern, maar ook voor de telers, die op termijn dankzij die brede verwerkingsmogelijkheden kunnen profiteren van een hogere bietenprijs.
In deze video oogst een Duitse bietenteler suikerbieten én het bietenblad in één werkgang met een Ropa Tiger.