Zeeuwse akkerbouwers willen teelt van zeekraal verder professionaliseren

De teelt van zeekraal groeide in vijftien jaar tijd uit een belangrijke pijler onder het akkerbouwbedrijf van de gebroeders Janse in Wolphaartsdijk. Onderzoek naar de mogelijkheden van een jaarronde teelt in een indoor farming-faciliteit moet bijdragen aan een verdere professionalisering van deze bedrijfstak.
De broers Hubrecht en Maarten Janse zaaiden in 2006 hun eerste zeekraal in. Het besluit om aan de slag te gaan met deze zilte groente kwam voort uit de verzilting van het Veerse Meer. Het akkerbouwbedrijf van de familie Janse ligt namelijk direct aan dit meer. „Het water in het Veerse Meer was altijd brak, maar in 2000 werd besloten om hier een zoutwatermeer van te maken. Ook ging het waterpeil in de wintermaanden omhoog”, vertelt Hubrecht Janse. „Dat had grote gevolgen voor ons bedrijf: op circa 20 hectare van onze percelen kregen we te maken met verzilting en vernatting.”
Lees de volledige reportage over de broers Janse in de Stal&Akker
Tekst: Ank van Lier