Uitslag poll: Gewassen nu al bijna niet meer te beschermen tegen ziekten en plagen

Ook het Europese nee tegen nieuwe veredelingstechnieken, zoals Crispr-Cas, remt een goede weerbaarheid van de gewassen, vindt 31 procent van de stemmers. Dankzij deze nieuwe technieken zouden telers eerder de beschikking hebben over ziekte- of plaagresistente rassen. Deze kans wordt geblokkeerd door de EU. Daarnaast geeft 18 procent van de stemmers wel te willen minderen met het spuiten van gewasbeschermingsmiddelen, maar dan moet hij wel meer tijd krijgen voor de transitie naar een andere strategie.
Van de stemmers geeft 3 procent aan wellicht zonder gewasbeschermingsmiddelen te kunnen werken, maar daar staat tegenover dat zijn kostprijs wel zal verdubbelen. Nog eens 4 procent vindt dat de akkerbouw veel meer moet doen met geïntegreerde teeltprincipes, en dan kom je tot hetzelfde resultaat. De laatste 3 procent stelt dat het (te) snelle wegvallen van gewasbeschermingsmiddelen bangmakerij is door de industrie.
Jolanda Wijsmuller, specialist biologische gewasbeschermingsmiddelen bij Bayer, waarschuwde recent op Akkerwijzer dat er over vier jaar nog maar de helft van de huidige hoeveelheid chemische actieve stoffen over is, als de Europese herbeoordeling van werkzame stoffen in het zelfde tempo door blijft gaan. „Deze ramkoers heeft grote consequenties voor de voedselproductie en de voedselzekerheid in Europa.” In de afgelopen drie jaar zijn circa 150 stoffen door de molen gegaan en zijn er besluiten over genomen of heeft de toelatingshouder de aanvraag voor herbeoordeling teruggetrokken. Na drie jaar is nog maar een derde deel van de stoffen over.