Niet alleen de financiële opbrengst telt bij rassenkeuze bieten

Sinds vanmorgen 9 uur kunnen bietentelers hun rassen bestellen voor teeltseizoen 2022. Een belangrijke basis voor deze keuze vormt de rassenlijst die recent bekend is gemaakt. Hierop staat per ras vermeld wat de financiële opbrengst is, maar ook de resistentie en andere raseigenschappen. Deze informatie is minstens zo belangrijk, zei Arno Huijsmans, directeur agrarische zaken bij Cosun Beet Company. Om dat belang te benadrukken, heeft de suikerproducent er nu voor gekozen een speciale online bijeenkomst te houden over de rassenkeuze.
Want de keuze is reuze, geldt ook in bietenland. Telers kunnen namelijk uit circa 35 rassen kiezen. Deze zijn volgens Martijn Leijdekkers van het IRS zeer uiteenlopend qua resistentie en raseigenschappen. „Voor ieder perceel is er dan ook wel een passend ras.” Dit jaar staan er tien nieuwe rassen op de Aanbevelende Rassenlijst.
Redukto tegen chitwoodi
Nieuw in het aanbod is Redukto. Dit Meloidogyne chitwoodi-resistente ras van SesVanderHave is komend jaar beperkt beschikbaar. Het ligt officieel nog onder nummer (MK4242) en is twee jaar onderzocht. Omdat de resultaten zo goed zijn, is besloten het ras al wel beschikbaar te stellen, ondanks het feit dat het nog niet op de rassenlijst staat. De uitzieking van chitwoodi met dit ras is vergelijkbaar met een jaar zwarte braak. De financiële opbrengst blijft echter wel flink achter bij standaardrassen. „15 tot 20 procent minder opbrengst. Daarom moet je hem ook alleen op probleempercelen telen”, aldus Leijdekkers. De meerwaarde van dit ras moet je vooral zien in bouwplanverband. „Bijvoorbeeld dat je eerder kunt terugkeren op zo’n perceel.”
Ook staan er meer rassen met een hogere bladgezondheid op de rassenlijst. Een belangrijke ontwikkeling voor regio’s met een hoge ziektedruk. Rassen worden sinds vijf jaar onderzocht op speciale proefvelden, zoals in Valthermond.
Aphanomyces
Afgelopen jaar waren er opvallend veel problemen met aphanomyces. Deze bodemschimmel zorgt meestal slechts oppervlakkig voor wat schurftige aantasting op de ingesnoerde bieten. Maar als de omstandigheden ideaal zijn, grijpt hij zijn kans, met veel schade tot gevolg. Bietentelers op de lichte zandgronden in het noordoosten plukten daar dit jaar de wrange vruchten van.
Vanaf volgend jaar worden er extra veldproeven gedaan om de nieuwe rassen die hier eventueel gevoelig voor zijn tijdig in beeld te krijgen, nog voor ze op de rassenlijst komen. Aphanomyces zit niet standaard als toets in het rassenonderzoek van bieten, maar wordt waargenomen als er aantasting optreedt. In de afgelopen drie jaar zijn er veel nieuwe bietenrassen bij gekomen die als gevolg van de droge weersomstandigheden niet zijn waargenomen op de schimmelziekte. Er was dan ook geen indicatie voor een hoge(re) gevoeligheid voor aphanomyces. Nu er dit jaar veel regen is gevallen, is echter pijnlijk naar voren gekomen dat een aantal (nieuwe) rassen wel degelijk heel gevoelig is voor de schimmel.
Surplusbieten richting 30 euro
Als gevolg van de lage prijs voor surplusbieten in de afgelopen jaren zijn veel telers scherp gaan telen. Huijsmans raadde de telers net als in voorgaande jaren aan de te bestellen hoeveelheid bietenzaad af te stemmen op de toewijzing en vooral niet te scherp te zaaien. Als extra stimulans ziet hij een stijgende suikerprijs en daarmee prijs voor surplusbieten in het vooruitzicht. Vorig jaar lag deze op € 24,50, maar dat wordt dit jaar anders. „De suikerprijzen zijn sterk gestegen en dat gaan we terugzien in de bietenprijs. De prijs gaat richting € 30. Ik voorzie dan ook een mooie prijs voor de surplusbieten.”
In de vroegbestelling is al circa 45 procent van het bietenareaal voor 2022 besteld. De trends in de vroegbestelling: iets minder aaltjesresistentie, minder insecticide Force en een toenemende belangstelling voor aanvullende rhizomanieresistentie.