NAK boekt onbedoeld zwarte cijfers; desondanks wel tariefverhoging

Het was ondanks corona een goed jaar voor de NAK, vertelde Arjan Kroon tijdens de online telersvergaderingen die deze week zijn gehouden. Daardoor is het niet gelukt om de negatieve begroting van 585.000 euro te realiseren. Voor 2022 is opnieuw bewust een negatief resultaat begroot, van 797.000 euro.
Het is lastig om een goede begroting te maken, zei Kroon. „De eerste drie maanden van het jaar zijn redelijk te begroten, maar het venijn zit in de staart. Het is niet makkelijk om in te plannen wanneer er wordt afgeleverd of gecertificeerd. Ook weten we vooraf niet hoe efficiënt we de nacontrole kunnen doen: hoeveel mensen we hiervoor nodig hebben.”
Hoge personeelskosten
Ondanks het hoge eigen vermogen is een tariefstijging nodig, stelde Kroon. Dat heeft te maken met de groeiende inflatie, maar ook stijgende kosten voor grondstoffen en personeel spelen een rol. Door de vergrijzing zullen in de komende jaren relatief veel mensen afvloeien. De keuringsdienst investeert nu in trainees die in de loop der jaren de oudere generatie moeten vervangen. „We hebben daarom tijdelijk dubbele personeelskosten.”
Ook de komende vijf tot tien jaar zullen de kosten blijven stijgen, ondanks de inzet op het gebied van efficiëntie. Deze stijging is onder meer een gevolg van inflatie en kostenstijgingen, aldus Kroon. „Ik verwacht niet een zelfde reeks van nul procent tariefstijgingen als in de afgelopen jaren.”
Weinig tariefverhogingen bij pootgoed gehad
Sinds 2013 is het aantal tariefverhogingen bij pootgoed zeer beperkt gebleven. Alleen in 2019 (2,5 procent) en 2020 (1 procent) werden de tarieven verhoogd. Bij de zaaizaden zijn de tarieven sinds 2015 ieder jaar licht verhoogd, met als piek 2019.
Het eigen vermogen van de NAK stond vorig jaar op 15,2 miljoen euro. In 2020 was dat nog 13,8 miljoen euro.