Belgische vollegrondsgroentetelers en hun afnemers bereiken akkoord; bonden niet tevreden

Vorige week vrijdag werd nog actie gevoerd bij verschillende diepvriesgroentebedrijven. De boeren blokkeerden de toegangen tot enkele bedrijven met hun trekkers. En met resultaat: Een aantal bedrijven laat ondertussen weten dezelfde hogere prijs te willen betalen voor een aantal teelten. „Ardo neemt het sterke signaal van de landbouwers, ontstaan door de huidige extreme marktomstandigheden, zeer ernstig en is de dialoog met de sector blijven verderzetten”, klinkt het bij het diepvriesbedrijf.
„Zo werd een oplossing bereikt met de telersverenigingen in het belang van alle partijen. Wel blijft Ardo zeer bezorgd over de uitdagende situatie en hoopt met de hele sector de samenwerking op een constructieve, duurzame manier verder te zetten. Ardo neemt de signalen van de teeltsector mee in de gesprekken met haar klanten.” Ook andere diepvriesgroentenbedrijven waaronder D’Arta en Greenyard doen dezelfde inspanningen.
Ontevreden
Het Algemeen Boerensyndicaat (ABS) is niet tevreden met het akkoord, het vindt dat de overeengekomen prijzen soms nog altijd niet genoeg zijn om de prijsverhoging volledig te dekken. „Er wordt gedeeltelijk tegemoet gekomen aan de vraag van prijsverhoging, maar het is niet conform de verhoging van de kostprijs”, zegt Danny Metsu van het het Algemeen Boerensyndicaat. „Het zijn minimumprijzen. We moeten ons neerleggen bij het compromis en roepen de boeren op om keuzes te maken. De telers moeten nu zelf uitmaken welke teelten nu nog rendabel zijn en welke niet.”
Eventueel moet er dan maar gekozen worden voor alternatieven, meent hij. „We horen dat er al leden zijn die dit jaar in verminderde mate bonen, spinazie en wortelen zullen uitzaaien. Veel leden hebben ons al laten weten dat ze dat gewoon niet gaan uitzaaien. Er is een alternatief: De graangewassen zijn duur. De termijnmarkt van de granen ligt nog steeds zeer hoog. Het is risicoloos om nu graan te gaan zaaien.”
'Een eerste stap'
Ook de Boerenbond zit met gemengde gevoelens. „We zijn positief dat er een akkoord is, al hadden we meer gehoopt”, zegt Pieter Van Oost, adviseur plantaardige productie bij de Boerenbond. „Onze berekeningen waren vergelijkbaar met de agronomen van de afnemers zelf. Dan is het verwonderlijk dat de uiteindelijke voorstellen van de afnemers finaal veel lager liggen.” Hij ziet het akkoord als een eerste stap. „Het is een tussenstap. Met de stijging van de grondstofprijzen zullen er volgend jaar nog meer inspanningen gevraagd worden. Ons advies is om zo vroeg mogelijk aan tafel te gaan, zodat harde acties voorkomen worden.”
Tekst: Matthias Vanheerentals