HZPC: Prognoseprijs pootaardappelen herstelt verder ondanks 'dynamische markt'

Vorig had de coronacrisis de pootaardappelmarkt in zijn greep, nu de pandemie op zijn einde loopt herstelt de markt. Wel zijn volgens HZPC veel andere factoren van invloed op de prijs, zoals bijvoorbeeld importbeperkingen voor Rusland vanwege de oorlog in Oekraïne.
'De afzet vanuit Nederland naar Rusland loopt steeds meer terug. Om politieke redenen koopt het land meer pootgoed in andere landen. Uiteraard maakt de actuele ontwikkeling in Rusland leveringen aan Rusland en een aantal landen in deze regio heel onzeker', schrijft HZPC.
Dynamische markt
Andere zaken (zie hieronder) hebben volgens HZPC-manager Martin Jansen Klomp ook invloed. „Ontwikkelingen in Noord-Afrika en Azië, het herstel in Europa en importbeperkingen; het zijn allemaal factoren die ervoor zorgen dat de markt dynamischer is dan ooit. Wij willen en moeten hier in de toekomst zo goed mogelijk op anticiperen voor een zo best mogelijke prijs."
Europa
De afzet naar het Verenigd Koninkrijk is door de Brexit ingestort, maar daar staat een goed herstel van de Europese afzet tegenover. Wel zijn telers terughoudend met de aanplant van aardappelen.
HZPC: 'De markt in Europa herstelde goed van de gevolgen van de coronacrisis. Aardappeltelers in diverse gebieden zijn desondanks nog terughoudend om areaal aan te planten. Zo zijn of worden er in delen van Zuid-Europa minder aardappelen geplant. Dit is een gevolg van lagere consumptieaardappelprijzen, een matige oogst in het afgelopen jaar en de droogte. In Noord-Europa zijn aardappeltelers terughoudend in de arealen bestemd voor de aardappelverwerkende industrie. In alle gebieden spelen de sterk gestegen teeltkosten van de aardappeltelers een rol, in combinatie met hogere prijzen voor alternatieve gewassen voor deze telers.'
Noord-Afrika en Azië
Waar Noord-Afrika na de coronacrisis direct weer veel om pootaardappelen vroeg, blijft de markt in Azië wat achter. 'In Noord-Afrika herstelde de markt zich sterk na de grote terugval in het voorgaande jaar. De afzet naar Azië vanuit Nederland is belangrijk kleiner uitgevallen dan voorgaande jaren, door een achterblijvende vraag. Door betalingslimiteringen nam de afzet verder af. In de planning van de pootaardappelproductie wordt rekening gehouden met de dynamiek van de markt. Dit jaar was deze groter dan voorzien.'