Staghouwer zet in op sterkere handhaving op schending kwekersrecht

In zijn Kamerbrief over het internationale kwekersrecht gaat hij in op de motie van Derk Boswijk, waarin wordt gevraagd om verbeteringen van handhaving en/of regelgeving om import van illegale producten uit derde landen tegen te gaan. Daarbij kan het gaan om illegaal vermeerderde zaden (die zonder medeweten van de eigenaar zijn vermeerderd), maar ook en nog vaker om consumentenproducten zoals bloemen of fruit, die in het buitenland zijn geteeld op teeltmateriaal waarvoor geen licentie is betaald.
Evaluatie Europees kwekersrecht
Staghouwer vindt het van groot belang om op nationaal, Europees en internationaal niveau de coördinatie en de samenwerking tussen kwekersrechthouders en politie, douane en gerechtelijke autoriteiten te bevorderen. Dit vraagt wel een aanpassing van regelgeving in de Europese Unie. De minister zegt zich hiervoor hard te maken bij de aankomende evaluatie van het Europees kwekersrecht. Deze evaluatie, mede op verzoek van Nederland, wordt in de loop van dit jaar opgestart door de Europese Commissie, voorstellen tot wijziging van de Europese kwekersrechtverordening verwacht de minister medio 2023.
Voor de meeste gewassen is de maximale beschermingsduur 25 jaar, waarna een ras vrij te verhandelen is zonder licentie. In deze 25 jaar moet het voor de veredelaar mogelijk zijn om zijn investeringen terug te verdienen. Voor een beperkt aantal gewassen is deze 25 jaar echter kort. Dit betreft vooral houtige fruitgewassen, asperges en diverse bloembollen. Vorig jaar is, vooruitlopend op de evaluatie van de kwekersrechtverordening, besloten voor deze gewassen de maximale duur van het Europese kwekersrecht te verlengen van 25 naar 30 jaar. Dit voorstel van de Europese Commissie is door zowel het Europees Parlement als de Raad goedgekeurd en op 20 oktober 2021 van kracht geworden. Staghouwer: „Ik wil komend jaar voor deze gewassen de beschermingsduur van het Nederlandse kwekersrecht gelijkstellen aan de Europese beschermingsduur.”
Bijdrage aan voedselzekerheid
Staghouwer vindt versterking van het kwekersrecht van belang. „Het kwekersrecht stelt plantenveredelaars in staat stelt om nieuwe, verbeterde plantenrassen te maken die van groot belang zijn gelet op voedselzekerheid, verduurzaming van de landbouw en klimaatverandering. Hiermee kan wereldwijd de landbouw een bijdrage leveren aan voedselzekerheid en kan de landbouw duurzamer worden met behoud van economisch perspectief.”