PlanetProof benoemd tot topkeurmerk
Volgens Milieu Centraal scoort de top twaalf van keurmerken op dit moment het beste op duurzaamheid, transparantie en betrouwbaarheid. Naast het PlanetProof-keurmerk zijn ook EKO, Demeter, het Europese keurmerk voor biologisch en het Beter Leven-keurmerk van de Dierenbescherming (2 en 3 sterren) opgenomen in de lijst. De andere keurmerken hebben betrekking op vis, fruit, cacao, klimaat en palmolie.
Trots
SMK laat weten trots te zijn op deze erkenning voor PlanetProof. Ook directeur Michaël Wilde van Bionext is blij dat er zoveel Nederlandse keurmerken zijn opgenomen op de lijst. „Vijf van deze twaalf prachtige keurmerken gaan over het Nederlandse landbouw systeem, waarvan drie biologisch / biologisch plus. Als biologische beweging met een toekomstbestendig verhaal zijn wij daar best een beetje trots op.”
In de Keurmerkenwijzer is ook terug te vinden welke bedrijfslogo’s Milieu Centraal hoog heeft beoordeeld. Deze logo’s horen bij een ambitieus duurzaamheidsprogramma binnen één bedrijf, maar dragen niet bij aan het verminderen van de totale hoeveelheid duurzaamheidsclaims.
Staghouwer: 'Verwarrend en ingewikkeld'
Minister Henk Staghouwer van LNV geeft aan dat veel keurmerken het winkelen voor consumenten verwarrend en ingewikkeld maakt. 'Het betekent ook dat bedrijven zich minder goed kunnen onderscheiden op basis van een keurmerk. Dit vind ik onwenselijk. Met de Keurmerkenwijzer kunnen consumenten checken hoe een logo scoort', schrijft hij in een brief aan de Tweede Kamer.
Het is de derde keer dat Milieu Centraal in opdracht van het ministerie de keurmerken beoordeelt. Thema's waarop de keurmerken worden beoordeeld zijn onder meer milieu, dier, mens, controle en transparantie. Paulien van der Geest, expert duurzaam voedsel bij Milieu Centraal: “Het zou helemaal mooi zijn als er één topkeurmerk zou komen dat op alle vlakken duurzaam is. Een keurmerk dat top is op zowel klimaat, milieu, dierenwelzijn als eerlijke handel.” PlanetProof heeft dat al in zich, stelt SMK. „Het keurmerk heeft een totaalaanpak. Consumenten hoeven hierdoor niet meer te kiezen tussen klimaat of dier. Het keurmerk stelt eisen op maar liefst acht thema's.”
Tekst: Guus Daamen
Als zoon van een fruitteler opgegroeid tussen de appelbomen in Gelderland. Tijdens mijn master Journalistiek aan de Vrije Universiteit in Amsterdam mij verder gespecialiseerd in politiek. Schrijft voor Agrio voornamelijk over Politiek en Beleid. Luistert, vraagt en onderzoekt. Andere passie: sport.
Tekst: Fenneke Wiepkema
Journalist, opgegroeid op een akkerbouwbedrijf. Schreef al voor verschillende landbouwuitgevers over het vakgebied akkerbouw en doet dit sinds 2012 als chef-redacteur akkerbouw bij Agrio. Schrijft en coördineert voor Akkerwijzer.nl, het vakblad Akkerwijzer en de regionale titels van Agrio.
Beeld: PlanetProof SMK