‘Kleiner areaal uien in een vragende markt’

Het areaal uien in Europa is dit jaar beduidend kleiner dan vorig jaar. Daarbij komt dat volgens Van Meir Onions de stand van de uien door het droge voorjaar en de matige structuur over het algemeen „maar heel gewoontjes is”. Met als gevolg een (veel) kleinere uienoogst dan vorig seizoen.
Oekraïne
De oorlog in Oekraïne heeft veranderingen in de markt teweeggebracht, constateert Van Meir. Het land is al sinds medio april op de Nederlandse uienmarkt te vinden. Als gevolg van de oorlog heeft het land minder eigen product beschikbaar, en de prijs van de Nederlandse ui is lager.
Ander effect van de oorlog in Oekraïne is de voedselcrisis in Afrika. Dit continent is sinds jaar en dag grote afnemers van Nederlandse uien. Van Meir voorziet door de voedselcrisis een toenemende Afrikaanse vraag naar uien.
Maar er speelt volgens Van Meir nog een uitdaging: valse meeldauw. „Die wordt misschien wel de grootste afnemer van uien.”
Wie dit jaar in staat is zijn uien goed te telen en te bewaren, kan er een goed saldo aan overhouden, verwacht Van Meir. „Maar met uien weet je het nooit helemaal zeker.”
Oogst 2021: tegenovergesteld beeld
Vorig jaar was het tegenovergestelde waar. Het areaal uien was groot, als gevolg van de lage aardappelprijzen in oogstjaar 2020. Uien brachten in 2020 nog een redelijke prijs op, in tegenstelling tot aardappelen. Europese akkerbouwers stapten daarom vorig jaar massaal over op de uienteelt. Dat grotere areaal werd geteeld in een goed groeiseizoen, met een overaanbod aan uien als gevolg. „De prijzen van de plantuien waren ronduit dramatisch, de prijzen van de zaaiuien waren iets beter, maar niet kostendekkend.”