Tracingsysteem Agro CloSer waaiert uit naar België

Het doel van Agro CloSer (voluit: Stichting Agro Cloud Services) is om het gewasbeschermingsmiddel gemakkelijk te identificeren tot bij de teler, en indien nodig een onmiddellijke en veilige product recall zeer snel uit te kunnen voeren. Producten worden per partijnummer getraceerd door de keten verder te digitaliseren en te automatiseren en door een nauwkeurig voorraadbeheer te waarborgen. Om de digitalisering van de tracking- en tracinggegevens mogelijk te maken, worden alle verpakkingen (flessen, dozen, pallets) voorzien van een 2D-matrixcode met unieke productidentificatiegegevens (artikelidentificatie, partijnummer en productie datum).
Het platform werd al uitvoerig getest in Nederland. „Het voordeel is dat de kinderziektes er al uit zijn gehaald”, zegt Peter Bodyn, bestuurder bij Phytodis en Agro CloSer. „We profiteren van hun eerste pijnpunten en problematieken qua afstemming van software.”
Oproep
Volgens Bodyn gaat Agro CloSer voor de teler weinig veranderen, al doet hij wel een oproep naar hen. „We vragen wel aan de teler om zijn retailer aan te raden om zich aan te sluiten op ons systeem, zodat hij ook de veiligheid heeft”, zegt hij. „Dan weet hij dat de producten die hij bestelt 100 procent getraceerd kunnen worden. En mocht er iets zijn, dan kan de retailer vrij snel de producten bij zijn telers lokaliseren. De retailer kan zien welke teler van welke batch product gekregen heeft en kan zo veel meer precies en direct ingrijpen bij een product recall of terugtrekking.”
Het Federaal Agentschap voor de Voedselveiligheid (FAVV) heeft al een beroep gedaan op het systeem. „We krijgen van het FAVV vaak opdrachten voor blokkade van producten”, zegt Bodyn. „We krijgen ook opdrachten voor recalls. Zo hebben we de recall opdracht gekregen voor een product uit de aardappelteelt. Niet omwille van de non-conformiteit van het product, maar omwille van een bevuilde buitenverpakking. Er is een bepaalde contaminatie geweest. Binnen de 36 uur was in ons bedrijf alles geblokkeerd.”
Terugroepen
Net zoals de grootdistributie heeft de sector van gewasbeschermingsmiddelen het Agro CloSer-platform opgezet om de logistieke traceerbaarheid van aan boeren en tuinders verkochte producten te garanderen. „Het doel is om, indien nodig, onmiddellijk de producten te kunnen terugroepen”, zegt Bodyn. „Door producten in elk stadium van de distributie te scannen kunnen ze nauwkeurig worden getraceerd aan de hand van het partijnummer. Voor de eindgebruiker, de land- en tuinbouwers, betekent dit dat in geval van terugroepen van een product aan de hand van het partijnummer, het gebruikte product snel geïdentificeerd kan worden.”
Zowel de producerende industrie (Belplant) als de distributie (Phytodis) promoot het verantwoord gebruik van gewasbeschermingsmiddelen. Beide sectoren vinden het belangrijk dat een volledige traceerbaarheid van gewasbeschermingsmiddelen gewaarborgd wordt. Dit kadert in de EU -verordening 1107/2009 Art 67: het verplicht bijhouden van een gebruiksregister van gebruikte gewasbeschermingsmiddelen met naam, datum, perceel, behandeld gewas en dosis. Om dit te doen heeft de sector beslist om een digitale traceerbaarheid van de gewasbeschermingsmiddelen te introduceren via het Agro CloSer project. Zo willen ze samen het vertrouwen van de Europese consument versterken.
Tekst: Matthias Vanheerentals
Beeld: Fenneke Wiepkema