Mondiaal uientekort brengt baalprijs op 33 cent

Vanaf het moment dat de eerste uien van de akkers kwamen begon de vraag direct te lopen. Dat betekent een veelbelovend gestart. Tegenover Uiennieuws.nl stelt Maarten van Damme van Dacomex uit Sint-Maartensdijk dat ze nu al vanaf de gekste bestemmingen aanvragen krijgen voor Nederlandse uien. „Om niet al snel door ons aanbod heen te zijn houden we zelfs klanten af. Het is momenteel een kwestie van scherp blijven aan welke klanten je levert", aldus Van Damme.
Hittegolven
De oorzaak van de opvallend grote vraag is het wereldwijde uientekort. Zo kampte Zuid-Europa met de ene hittegolf na de andere. Het feit Senegal haar grenzen bijna vijf weken eerder opende als in voorgaande jaren geeft aan dat dit land ook kampt met een tegenvallende uienoogst. Nog enkele weken voorziet Marokko aan de Afrikaanse vraag. Van Damme zegt nu al bestellingen te ontvangen van bestemmingen die ze anders pas in het voorjaar zien binnenkomen. Hij ziet dan ook geen reden waarom de vraag zal stagneren.
Goede prijs
De grote vraag naar uien merken de telers in een hogere prijs. De baalprijs schommelt momenteel rond de 33 cent. Van Damme vindt een dergelijk hoge prijs een goede zaak voor de telers. In de afgelopen drie jaar hebben ze immers rond de kostprijs moeten telen. „Het is fijn dat zij ook een goede boterham verdienen, anders telen ze straks allemaal tarwe. Hopelijk wordt het voor iedereen een goed jaar", aldus Maarten Van Damme. Hij signaleert ook een betere kwaliteit dan vorig jaar. Toen kampten met name de plantuien met een hogere bacteriedruk. Dit jaar ziet Van Damme wel hier en daar wat fusarium de kop opsteken.
Prijshoudend
Van Damme is optimistisch over de prijsvorming de komende maanden. Zo ziet hij de actuele baalprijs van 33 cent niet meteen zakken. Ook niet door het grotere aanbod als de oogst goed opgang komt. De mondiale tekorten zorgen voor een goede prijs. De tekorten zorgen er ook voor dat hij niet echt bevreesd is voor een kopersstaking.
Containers
Hij onderstreept dat er momenteel geen alternatieven beschikbaar zijn. Door de hoge containertarieven is China geen echte concurrent. Ondanks dat er nu meer containers beschikbaar zijn, zijn de containertarieven, met name op Afrika nog altijd een issue. Door meer concurrentie tussen de rederijen zijn de tarieven richting het Verre Oosten wat afgekoeld.

Tekst: Guus Queisen
Opgegroeid op een gemengd agrarisch bedrijf op een typisch Zuid-Limburgse carréboerderij. Na een financieel/economische opleiding en diverse functies sinds 1985 in deeltijd en sinds 1996 fulltime op freelance basis actief in de landbouwjournalistiek. Volg kritisch alle ontwikkelingen die (in-)direct aan de agrarische sector gerelateerd zijn. Bij Agrio werkzaam voor zowel de papieren als de digitale uitgaven van: Stal en Akker, Pigbusiness, Melkvee en Akkerwijzer.
Beeld: Susan Rexwinkel Agrio archief
Bron: uiennieuws.nl