Verwachte suikeropbrengst ondanks droogte nog bovengemiddeld: 14,8 ton

Zo lang het bietenblad geen hittestress ondervindt, profiteert de suikerbiet van het vele zonlicht. De hoeveelheid instraling is ruim 10 procent hoger dan gemiddeld. Bijkomend voordeel is dat de aantasting door vergelingsziekte en bladschimmels nog relatief beperkt is. Als het niet zo droog was geweest, zou de suikeropbrengst nog veel hoger uitkomen: ruim boven 16 ton per hectare.
Dit hoeveelheden worden in een deel van de teeltgebieden al wel gehaald. Zeeuws Vlaanderen, de Zeeuwse eilanden, West-Brabant, Noord- en Zuid-Holland en Oostelijk en Zuidelijk Flevoland zitten al ruim boven 16 ton suiker per hectare. De laatste opbrengsten liggen vooralsnog op het noordelijk zand en dalgrond en in Gelderland: de opbrengstprognose blijft hier steken onder 13 ton suiker per hectare.
Vocht is bepalende factor
De verschillen zijn dus groot, niet alleen landelijk maar ook binnen teeltregio’s. De hoeveelheid vocht is hierin de bepalende factor: lokaal zijn grote verschillen in de hoeveelheid neerslag tijdens het groeiseizoen. Daarnaast zorgen het wel of niet kunnen beregenen en de kwaliteit van de bodemstructuur voor grote verschillen tussen percelen binnen teeltregio’s.
Volgens Cosun Beet Company is de impact van de droogte op de noordelijke kleigronden het kleinst. Minder dan 10 procent van de percelen vertoont hier (pleksgewijs in het perceel) schade door hitte en droogte. Op de zand- en dalgronden is de pleksgewijze schade al opgelopen tot 30 procent. Daarnaast is op 5 procent van het areaal op zandgrond- en dalgronden het gewas volledig beschadigd.
Al bij de eerste opbrengstprognose in juni lag de verwachte opbrengst hoog: 14,9 ton suiker. Het voorjaar was gunstig, de groeipuntsdataum lag vier dagen vroeger dan het meerjarig gemiddelde.