Onderzoek: Schoongemaakt afvalwater van zuiveringsinstallaties voor irrigatie

Het gezuiverde afvalwater van de rioolwaterzuivering, effluent genaamd, is op zichzelf niet schoon genoeg voor irrigatie vanwege aanwezige microverontreinigingen, een verzamelnaam voor medicijnresten, gewasbeschermingsmiddelen en andere persistente chemicaliën. Binnen het project EffluentFit4Food wordt nu een manier ontwikkeld om het water snel en goedkoop te analyseren en, als dit nodig is, na te zuiveren op een manier die veilig, betaalbaar, duurzaam en schaalbaar is.
Proefinstallatie in Zeeland
Voor dit onderzoek is een proefinstallatie met meet- en zuiveringsapparatuur geplaatst op de rioolwaterzuivering van waterschap Scheldestromen in Ritthem (ZL). In de komende maanden wordt hier verder getest om te zien of alles naar behoren werkt. De techniek die hiervoor wordt gebruikt, MicroForce++, is gebaseerd op een combinatie van afbraak door ozon en natuurlijke processen De proefinstallatie is geplaatst door PureBlue, een bedrijf uit Kapellebrug dat innovatieve systemen ontwikkelt om water te zuiveren.
In een ander deel van het onderzoek wordt dit nagereinigde afvalwater als irrigatiewater gebruikt voor de teelt van verschillende gewassen zoals aardappelen en uien. Deze gewassen worden na de oogst onderzocht op de aanwezigheid van microverontreinigingen en voedselveiligheid. De uitkomsten hiervan worden later dit jaar bekendgemaakt.
Minimumeisen voor hergebruik van water
De Europese Unie heeft recentelijk een richtlijn gepubliceerd: minimumeisen voor hergebruik van water. Het is nu aan nationale overheden deze richtlijnen te verankeren in wet- en regelgeving. Het gaat dus toegestaan worden om het effluent te gebruiken, maar de veiligheid is nog niet goed onderzocht en gewaarborgd. Projectleider Wilfred Appelman: “Met name op het gebied van microverontreinigingen heb ik zorgen over de invloed hiervan op de voedselveiligheid. Tot nu toe is dit eigenlijk onvoldoende onderzocht in de Nederlandse situatie.”

Tekst: Fenneke Wiepkema
Journalist, opgegroeid op een akkerbouwbedrijf. Schreef al voor verschillende landbouwuitgevers over het vakgebied akkerbouw en doet dit sinds 2012 als chef-redacteur akkerbouw bij Agrio. Schrijft en coördineert voor Akkerwijzer.nl, het vakblad Akkerwijzer en de regionale titels van Agrio.
Beeld: Wikipedia
Bron: Wageningen UR