Escalatie van het conflict in de Zwarte Zee duwt graanprijzen omhoog

Op het internationale toneel koopt Algerije opnieuw tarwe. Dit is niet verwonderlijk, gezien het lage volume dat de vorige keer werd gecontracteerd.
In India is de neerslag steeds zorgwekkender. Het verstoort de voortgang van het planten. India zou theoretisch een exportland kunnen zijn, maar de tarweprijzen bereiken historisch hoge niveaus op de binnenlandse markt. Hierdoor nemen de geruchten over import toe. Een context die nog steeds gepaard gaat met droog weer in China en de VS, evenals in Argentinië, waar gewassen door een gebrek aan water zich slecht ontwikkelen.
Rusland
Volgens het Ministerie van Landbouw van Rusland is op 30 september meer dan 140 miljoen ton granen (101,9 miljoen ton tarwe, 23,9 miljoen ton gerst en 2,1miljoen ton mais) geoogst. De gemiddelde graanopbrengst is bijna 30 procent hoger dan vorig jaar.
Een slechte export te midden van een recordoogst leidt tot een overaanbod van graan op de binnenlandse markt, en bijgevolg tot prijsdalingen. Bovendien dalen de winsten van boeren door stijgende prijzen van gewasbeschermingsmiddelen, reserveonderdelen en nieuwe landbouwmachines.
Te weinig opslagcapaciteit
Naarmate de oogst vordert, worden Russische boeren geconfronteerd met een ander probleem. De bestaande opslagcapaciteit kan onvoldoende zijn, gezien de recordoogstramingen waardoor granen buiten de silo’s bewaard moeten worden. Dit verslechtert de kwaliteit van de dergelijke granen.
De USDA komt woensdag weer met het maandelijkse WASDE-rapport. In de septemberbalans werd de Russische tarweproductie geschat op 91 miljoen ton.