Graanmarkt blijft wachten op besluit over exportcorridor Oekraïne

Tarwe
De tarweproductie was relatief stabiel op 783 miljoen ton versus 782 miljoen ton in oktober als gevolg van een onverwachte opwaartse herziening van de Australische productie met 1,5 miljoen ton. Analisten hadden als gevolg van neerslag een lager productiecijfer in Australië verwacht. In Argentinië is het droog, waardoor de tarweproductie met 2 miljoen ton werd verlaagd. Het gebruik werd met 1 miljoen ton verhoogd tot 792 miljoen ton, waardoor de wereldvoorraad met 268 miljoen ton dichtbij het niveau van oktober bleef.
De markt wacht nog steeds op de aankondiging van de voortgang van de exportcorridor in Oekraïne, die eindigt op 19 november. Algemeen lijkt de markt te anticiperen op een vernieuwing van de exportcorridor en een mogelijke versnelling van de Russische tarwe verkoop met een toenemende concurrentie voor de Europese tarwe.
Maïs
Op wereldniveau waren er weinig veranderingen bij de maïs. De voorraad bleef rond 301 miljoen ton en de productie op 1168 miljoen ton. De markt had een productieverlaging verwacht voor Argentinië en Oekraïne, maar de USDA publiceerde onveranderde cijfers. Daarentegen bleef de Braziliaanse productie ook onveranderd op 126 miljoen ton. CONAB zette de Braziliaanse oogst voor 22/23 op 127 miljoen ton tegen 113 miljoen ton vorig jaar. Deze stijging is het gevolg van een stijging van het areaal en gunstige omstandigheden aan het begin van de campagne.
Oliezaden
De wereldwijde oliezaadproductie voor 2022/23 wordt geraamd op 646 miljoen ton, een daling van 1 miljoen ton ten opzichte van de vorige maand. Lagere productie van sojabonen, zonnebloempitten en katoenzaad wordt deels gecompenseerd door een hoger koolzaad productie. De wereldwijde sojaproductie is met 0,5 miljoen ton gedaald tot 390,5 miljoen ton, voornamelijk door een kleinere productie voor Argentinië door een krimp van het geoogste areaal.
Zonnebloemzaadproductie voor Oekraïne is verlaagd door lagere hectareopbrengsten. Wereldwijde koolzaadproductie wordt verhoogd met 1 miljoen ton tot 85 miljoen ton dankzij hogere opbrengsten voor Australië en de EU.
De wereldwijde eindvoorraden oliezaden worden geraamd op 122 miljoen ton, een stijging van 1,4 miljoen ton. Sojabonen zijn verantwoordelijk voor het grootste deel van de verandering met een stijging van de Chinese voorraad op basis van een herziening van de import 2021/22. Een andere opmerkelijke verandering in oliehoudende zaden omvat een lagere productie van palmolie voor Maleisië, dat met 1 miljoen ton wordt teruggebracht tot 19 miljoen ton.