EU verbiedt insecticide Closer in open teelten

De EU heeft dit eerder dit jaar besloten met het oog op het mogelijke effect op bijen. Het is volgens de Commissie niet duidelijk of Closer zonder impact naar bijen kan worden toegepast. Het besluit tot aanpassing van de toelating van Closer wordt binnenkort in de Staatscourant gepubliceerd.
Na de bloei
Closer heeft een toepassing als insecticide in onder meer aardappelen en kool. Voor kool is het een reguliere toelating. Een eventuele vroege luizenvlucht kan volgend jaar nog net worden aangepakt met Closer, mits dit voor 19 mei is. In de aardappelteelt geldt dat niet; bij dit gewas staat vermeld dat het middel pas na de bloei mag worden ingezet tegen bladluizen.
Voor de bietenteelt is de laatste jaren regelmatig een ontheffing verleend voor Closer, eveneens in de strijd tegen de bladluizen. Of deze komend jaar wel weer wordt verleend, is nu nog niet te zeggen, aldus Hans van Boven van het Ctgb.
Het zou in theorie een vergelijkbare situatie als met de neonicotinoïden kunnen worden. Gewasbeschermingsmiddelen op basis van deze werkzame stoffen werden door de EU verboden, maar in de jaren daarna besloten veel EU-landen een ontheffing te verlenen voor deze middelen. Wat opvalt is dat Nederland hierin steeds principieel nee heeft gezegd tegen een ontheffing. Dat maakt de kans voor een ontheffing voor Closer in de bietenteelt niet heel groot.
Nieuwe toelating aangevraagd
Producent Corteva heeft bezwaar aangetekend tegen het op handen zijnde verbod en nieuwe data overhandigd om een veilig gebruik van Closer aan te tonen. Ook heeft het bedrijf een nieuwe toelating aangevraagd waarbij deze data zijn toegevoegd. „We hopen daarmee dat we over twee of drie jaar weer op de markt kunnen komen met Closer”, zegt Rien Bos van Corteva.
De pootgoedsector is teleurgesteld over het aankomende verbod op Closer, laat voorzitter Peter Berghuis van de LTO werkgroep Pootaardappelen weten. „Dan zijn er vrijwel geen alternatieven meer.” Gelukkig is sinds april van dit jaar wel het middel Sivanto Prime toegelaten in de aardappelteelt, voegt hij daar aan toe. Dit middel mag net als Closer slechts één keer per twaalf maanden worden toegepast.
Bladluizen, en daarmee virusziek, zijn een groot zorgpunt in de pootgoedteelt. Ook in de nacontrole blijven de verlagingscijfers als gevolg van virus hoog. „Zonder insecticiden kunnen we niet”, stelt Berghuis.