‘Bieten rooien niet meer uitstellen’
Cosun maant telers alert te zijn op rotte bieten

Incidenteel worden rotte bieten aangetroffen in bietenhopen als gevolg van een aantasting door phoma. Meestal gaat het om plaatselijke aantastingen in een perceel. Het typische jaar met extreme droogte gevolgd door natte omstandigheden in combinatie met een wat hogere pH is volgens Cosun Beet Company de meest voorkomende verklaring bij problemen.
Rotte bieten niet in de hoop
Door deze bieten kan de kwaliteit van de hoop tijdens de bewaring snel achteruit gaan. Cosun Beet Company adviseert telers rotte bieten in een partij te melden bij de agrarische dienst. Het advies is ernstig aangetaste bieten niet in de bietenhoop te brengen. Voor rotte bieten hanteert de verwerker een leveringsvoorwaarde van maximaal 10 procent bieten met enig rot.
Pleospora, beter bekend als phoma, is een schimmel die de bovenkant van de biet aantast. Het aangetaste weefsel wordt donker, bruinzwart van kleur met scheurtjes. Meestal is tot de oogst de aantasting alleen in de buitenste laag van de biet te vinden. In sommige gevallen zet de rot echter door en tast deze de hele wortel aan. Ook in de bewaring, zeker bij hoge temperaturen, kan de rot zich uitbreiden.
Nu laatste bieten rooien
In de afgelopen week zijn erg veel bieten gerooid. Tot begin vorige week moest nog ruim 26.000 hectare bieten worden geoogst, nu is dat nog ruim 15.000 hectare. Cosun Beet Company roept telers op het rooien niet meer uit te stellen, zeker gezien de weersvoorspellingen voor de komende dagen.
Het gemiddelde suikergehalte over deze campagne staat nog op 16,7 procent.

Tekst: Fenneke Wiepkema
Journalist, opgegroeid op een akkerbouwbedrijf. Schreef al voor verschillende landbouwuitgevers over het vakgebied akkerbouw en doet dit sinds 2012 als chef-redacteur akkerbouw bij Agrio. Schrijft en coördineert voor Akkerwijzer.nl, het vakblad Akkerwijzer en de regionale titels van Agrio.
Beeld: Susan Rexwinkel
Bronnen: Cosun Beet Company, IRS