CZAV betaalt 3 miljoen euro terug aan leden na hectisch boekjaar

De zuidelijke coöperatie heeft een ruime marge behaald dankzij de sterk stijgende meststoffenmarkt. Dit was de aanleiding om in mei al een prijscompensatie van in totaal 2 miljoen euro aan de klanten uit te betalen. Nu komt daar nog een bedrag van 1 miljoen euro bij.
Het was een bijzonder hectisch boekjaar, stelt CZAV. Een jaar dat begon toen de meststoffenprijzen al sterk aan het stijgen waren. Toen eind februari de oorlog in de Oekraïne uitbrak, gingen de prijzen voor meststoffen en van brandstoffen verder omhoog. De onzekerheid over voldoende beschikbaarheid in het voorjaar nam toe en nam heel serieuze vormen aan, toen de productie door een aantal fabrikanten werd teruggeschroefd en een aantal mijnen niet meer toegankelijk was.
Duurdere alternatieven voor gewasbeschermingsmiddelen
Ook de prijs van gewasbeschermingsmiddelen en veevoeders steeg, deels om dezelfde redenen, maar er speelde ook andere factoren mee. „Bij het wegvallen van toelatingen van gewasbeschermingsmiddelen komen daar vaak duurdere alternatieven voor in de plaats. Met pittige kostprijsstijging voor de boer als gevolg”, aldus de coöperatie.
De markt van granen is door dezelfde effecten ook sterk gestegen. „Telers hebben hiervan kunnen profiteren. Zo konden we in juni een historische hoge eindprijs over oogst 2021 uitbetalen.” De contract- en dagprijzen voor oogst 2022 kwamen op een hoog niveau. Veel telers verkochten een deel van hun oogst op contract en de voorschotprijs voor de pool was hoog met een concrete toezegging voor een aanvulling eind november.
De nabetaling gebeurt door een creditnota over de omzet van gewasbescherming, organische mest en kunstmest, veevoeders en mais- en uienzaden.