Kwaliteit laatste bieten neemt hard af

De grote temperatuurwisselingen en gemiddeld te hoge temperaturen zorgen er voor dat de suikerverliezen in de bewaring hoger zijn dan gemiddeld. Ook de bieten die nog niet zijn gerooid, verliezen meer suiker dan gemiddeld. Het suikergehalte van de laatste campagneweek staat op 16,1 procent.
Vorstaantasting in de buitenste laag
Met name in bietenhopen die alleen met plastic waren afgedekt is vorstaantasting aan de buitenste laag ontstaan, meldt Cosun Beet Company. Deze bieten gaan rotten en zijn volgens het concern niet meer verwerkbaar. De bacteriegroei op deze bieten zorgt voor ernstige verwerkingsproblemen in de suikerfabriek. Cosun Beet Company roept telers dan ook dringend op deze bieten te verwijderen voor ze worden verladen. De aangetaste bieten kunnen namelijk ook gezonde bieten aantasten.
Ruim 130.000 ton bieten zijn verwerkt onder bijzondere voorwaarden - vorstschade. Een klein deel vorst aangetaste bieten moet nog worden gerooid. Cosun Beet Company adviseert de bieten voldoende diep te koppen om geen beschadigde delen biet te leveren en te zorgen dat er geen groene delen op de bieten blijft zitten. In totaal staat nog 450 hectare suikerbieten in de grond, waarvan het merendeel op de Zeeuwse eilanden.
Inmiddels is 90 procent van de bieten verwerkt. Het eind van de campagne is voorzien voor 26 januari.

Tekst: Fenneke Wiepkema
Journalist, opgegroeid op een akkerbouwbedrijf. Schreef al voor verschillende landbouwuitgevers over het vakgebied akkerbouw en doet dit sinds 2012 als chef-redacteur akkerbouw bij Agrio. Schrijft en coördineert voor Akkerwijzer.nl, het vakblad Akkerwijzer en de regionale titels van Agrio.
Beeld: Susan Rexwinkel
Bron: Cosun Beet Company