Akkerwijzer.nl logo

  • Menu
  • Nieuws
    • Home
    • Teelt

      Subcategorieën

      • Consumptieaardappelen
      • Pootaardappelen
      • Zetmeelaardappelen
      • Suikerbieten
      • Tarwe
      • Gerst
      • Uien
      • Peen
      • Vollegrondsgroente
      • Cichorei
      • Bloembollen
      • Eiwithoudende gewassen
    • Gewasbescherming

      Subcategorieën

      • Onkruiden
      • Schimmels
      • Plaaginsecten
      • Bodemaaltjes
      • Weer
    • Bewaring

      Subcategorieën

      • Bewaartechniek
      • Bewaarproces
    • Bodemgezondheid

      Subcategorieën

      • Bodemleven
      • Bodemverdichting
      • Ontwatering
      • Organische stof
      • Groenbemester
    • Bemesting

      Subcategorieën

      • Dierlijke mest
      • Meststoffen
    • Mechanisatie

      Subcategorieën

      • Trekkers
      • Grondbewerking
      • Bemesting
      • Zaaien en planten
      • Gewasbescherming
      • Oogst
      • Onkruidbestrijding
    • Economie

      Subcategorieën

      • Markt
      • Afzet
      • Certificering
      • Agribusiness
      • Maatschappij
      • Energie
      • Ondernemen
      • Buitenland
      • Water
    • Beleid

      Subcategorieën

      • Politiek
      • Belangenbehartiging
    • Sterke Erven
  • Marktcijfers
  • Video's
  • Dossiers
  • Kennispartners
  • Vakblad
    • Vakblad
    • Jaargangen
    • Verschijningsdata
    • Abonneren
    • Sterke Erven
  • Top
  • Evenementen
  • Het LeerErf
  • Sterke Erven
  • Sterke Erven
Topbodem logo
  • Home
  • Nieuws
TopbodemBodemgezondheidBodemlevenBodemleven: microbioom kans voor weerbaar zaad en gewas

Bodemleven: microbioom kans voor weerbaar zaad en gewas

Jong bietengewas
Aan het begin van de groei is het gewas vaak kwetsbaarder voor zieteverwekkers. Een gezond microleven op het zaad zou dan bij kunnen dragen aan een weerbaarder plantje.
Pas opkomende kiemplantjes zijn kwetsbaar. Ze een pakketje levende bescherming meegeven in de vorm van een gunstig microbioom lijkt kansrijk, zeker voor biologische teelt, aldus WUR-onderzoeker Steven Groot.

Het microbioom in de menselijke darmen heeft een belangrijke functie in onze weerstand en de opname van voeding. Datzelfde geldt voor het microbioom rond plantenwortels. De plant kan deze weerstandbevorderende microben meegeven in en op het zaad. Voorbeelden van deze meegegeven weerstand bij planten zijn volgens Groot schimmels op grassen en endofyten bij andere planten. Endofyten zijn microben die leven in de plant.

Hoe het effect van de symbiose van een plant en het microbioom uitpakt, laat Groot zien met rijst. Als een rijstplant niet belaagd wordt door een pathogeen, is hij op het oog gezond. Valt het pathogeen een onbeschermde rijstplant aan, dan vertoont de plant ziekteverschijnselen. In het geval er een weerstand biedend microbioom aanwezig is op de rijst, blijft de plant gezond, zelfs als hij belaagd wordt door het pathogeen. Uit onderzoek in China blijkt dat daarom rijstplanten op vier verschillende locaties anders reageren op een ziekteverwekker. Daar waar het microbioom de plant beschermt, blijft de rijst gezond.

„Het blijkt mogelijk de plant nieuwe microbiologie mee te geven”, zegt Groot. „Je kunt dat over de plant spuiten op een goed moment, bijvoorbeeld bij de bloei. In biologische teelt kan het microbioom diverser zijn dan bij gangbare teelt. Dat kan een effect op de weerbaarheid hebben. In Zwitserland vergeleken onderzoekers het effect van het microbioom van de plant op de weerbaarheid bij soja en tarwe.”

Aan het microbioom sturen

Groot zei tijdens de Biokennisweek dat hij verwacht dat het microbioom belangrijker gaat worden in de landbouw. Klimaatverandering vereist een grotere weerbaarheid van gewassen. „Is dat microbioom te sturen? De moederplant kan het doorgeven aan het zaad. Dat werpt nieuwe vragen op. Heeft een lagere stikstofgift bijvoorbeeld een gunstig effect op het microbioom? Wat doet ontsmetten met het microbioom op het zaad? Moeten we andere eisen gaan stellen aan zaad of is het goed om het microbioom toe te voegen na ontsmetten?” Onderzoek hieraan loopt sinds kort.

Peter Voshol van het Louis Bolk Instituut sprak tijdens de Biokennisweek ook over het microbioom, maar dan meer in relatie tot de menselijke gezondheid. Wat echter voor planten net zo goed telt als voor mensen, is dat het microbioom sterk kan verschillen over plaats en tijd. Met betrekking tot de teelt is het dus belangrijk om de invloed van teelthandelingen op de samenstelling van het microbioom beter te begrijpen.

Voshol vraagt zich af wat de invloed van het microbioom op de voedingswaarde van plantaardige producten is. Bij appels bleek de inhoud aan sporenelementen in de pitten toe te nemen bij een diverser microbioom. Omdat de mens de pitten niet eet, vraagt Voshol zich af of dit dus een gezonder product oplevert of alleen vitalere zaden. Bij andere gewassen of producten waarvan we juist wel het zaad eten, kan de meerwaarde groter zijn.

Nutriëntenrijker eten

De onderzoeker van het Louis Bolk Instituut komt - via de redenering dat je bent wat je eet en dat een diverser bodemleven bijdraagt aan nutriëntenrijker eten - op de aanname dat een gezond microbioom in de bodem bij zou kunnen dragen aan gezonder mensen en gezonder vee. Om gezond te zijn en weerbaar tegen ziektes zijn inhoudsstoffen in de voeding van belang. Voshol denkt dat mensen die een gezonde darmflora willen opbouwen vooral ook hun voedingspatroon blijvend moeten veranderen. Leefstijl en gezonde voeding samen zijn volgens hem gigantisch belangrijk. „De appelstudie is interessant, maar voor de weerbaarheid is hoe je leeft van belang.” Beter voor onszelf zorgen levert een beter verweer tegen pathogenen op. Zo werkt dat bij planten én mensen.

Foto van Jorg Tönjes
Tekst: Jorg Tönjes
Deel dit artikel
Twitter
Facebook
LinkedIn
WhatsApp
E-mail
Wat is Topbodem?
Topbodem brengt nieuwe inzichten op het gebied van de bodem en organiseert praktijkonderzoek rondom de bodem in de akkerbouwsector.
Topbodempartners
Vandinter Semo logo
Wageningen University & Research logo
HLB logo
Deltaplan Agrarisch Waterbeheer logo
Agurotech logo
Praat mee
Akkerwijzer is ook actief op verschillende social media. Volg ons, blijf altijd op de hoogte van het laatste nieuws en praat mee.
Facebook Twitter LinkedIn
Nieuwsbrief
Ontvang drie keer per week gratis het belangrijkste akkerbouwnieuws in jouw mailbox. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Akkerwijzer.nl en bevestig je aanmelding via de toegestuurde mail.
Wij wijzen je op het privacy statement van Agrio Uitgeverij B.V.

Teelt
  • Consumptieaardappelen
  • Pootaardappelen
  • Zetmeelaardappelen
  • Suikerbieten
  • Tarwe
  • Gerst
  • Uien
  • Peen
  • Vollegrondsgroente
  • Cichorei
  • Bloembollen
  • Eiwithoudende gewassen
Gewasbescherming
  • Onkruiden
  • Schimmels
  • Plaaginsecten
  • Bodemaaltjes
  • Weer
Bewaring
  • Bewaartechniek
  • Bewaarproces
Bodemgezondheid
  • Bodemleven
  • Bodemverdichting
  • Ontwatering
  • Organische stof
  • Groenbemester
Bemesting
  • Dierlijke mest
  • Meststoffen
Mechanisatie
  • Trekkers
  • Grondbewerking
  • Bemesting
  • Zaaien en planten
  • Gewasbescherming
  • Oogst
  • Onkruidbestrijding
Economie
  • Markt
  • Afzet
  • Certificering
  • Agribusiness
  • Maatschappij
  • Energie
  • Ondernemen
  • Buitenland
  • Water
Beleid
  • Politiek
  • Belangenbehartiging
Akkerwijzer.nl © 2025 - Uitgave van Agrio Uitgeverij B.V. - RSS | Privacyverklaring | Disclaimer | Algemene voorwaarden | Adverteren | Abonneren | Contact redactie | Klantenservice | Cookie instellingen
  • Nieuws
    • Home
    • Teelt
      • Consumptieaardappelen
      • Pootaardappelen
      • Zetmeelaardappelen
      • Suikerbieten
      • Tarwe
      • Gerst
      • Uien
      • Peen
      • Vollegrondsgroente
      • Cichorei
      • Bloembollen
      • Eiwithoudende gewassen
    • Gewasbescherming
      • Onkruiden
      • Schimmels
      • Plaaginsecten
      • Bodemaaltjes
      • Weer
    • Bewaring
      • Bewaartechniek
      • Bewaarproces
    • Bodemgezondheid
      • Bodemleven
      • Bodemverdichting
      • Ontwatering
      • Organische stof
      • Groenbemester
    • Bemesting
      • Dierlijke mest
      • Meststoffen
    • Mechanisatie
      • Trekkers
      • Grondbewerking
      • Bemesting
      • Zaaien en planten
      • Gewasbescherming
      • Oogst
      • Onkruidbestrijding
    • Economie
      • Markt
      • Afzet
      • Certificering
      • Agribusiness
      • Maatschappij
      • Energie
      • Ondernemen
      • Buitenland
      • Water
    • Beleid
      • Politiek
      • Belangenbehartiging
  • Marktcijfers
  • Video's
  • Dossiers
  • Kennispartners
  • Vakblad
    • Jaargangen
    • Verschijningsdata
    • Abonneren
  • Top
  • Evenementen
  • Het LeerErf
Top