Akkerwijzer.nl logo

  • Menu
  • Nieuws
    • Home
    • Teelt

      Subcategorieën

      • Consumptieaardappelen
      • Pootaardappelen
      • Zetmeelaardappelen
      • Suikerbieten
      • Tarwe
      • Gerst
      • Uien
      • Peen
      • Vollegrondsgroente
      • Cichorei
      • Bloembollen
      • Eiwithoudende gewassen
    • Gewasbescherming

      Subcategorieën

      • Onkruiden
      • Schimmels
      • Plaaginsecten
      • Bodemaaltjes
      • Weer
    • Bewaring

      Subcategorieën

      • Bewaartechniek
      • Bewaarproces
    • Bodemgezondheid

      Subcategorieën

      • Bodemleven
      • Bodemverdichting
      • Ontwatering
      • Organische stof
      • Groenbemester
    • Bemesting

      Subcategorieën

      • Dierlijke mest
      • Meststoffen
    • Mechanisatie

      Subcategorieën

      • Trekkers
      • Grondbewerking
      • Bemesting
      • Zaaien en planten
      • Gewasbescherming
      • Oogst
      • Onkruidbestrijding
    • Economie

      Subcategorieën

      • Markt
      • Afzet
      • Certificering
      • Agribusiness
      • Maatschappij
      • Energie
      • Ondernemen
      • Buitenland
      • Water
    • Beleid

      Subcategorieën

      • Politiek
      • Belangenbehartiging
    • Sterke Erven
  • Marktcijfers
  • Video & foto
  • Dossiers
  • Kennispartners
  • Vakblad
    • Vakblad
    • Jaargangen
    • Verschijningsdata
    • Abonneren
    • Sterke Erven
  • Top
  • Evenementen
  • Het LeerErf
  • Sterke Erven
  • Sterke Erven
Topbodem logo
  • Home
  • Nieuws
TopbodemBodemgezondheidTeelt in vollegrond en buiten, voor meer gezonde micro-organismen

Teelt in vollegrond en buiten, voor meer gezonde micro-organismen

Is voedsel van de vollegrond beter voor de mens dan voedsel uit gesloten kassystemen met hydrocultuur en substraatteelt?
Het verband tussen diversiteit van het leven in de bodem, de diversiteit van microleven op ons voedsel en de menselijke gezondheid is onderwerp van nu lopend, internationaal onderzoek. Beeld: Jorg Tönjes
Fruit en groente geteeld in de grond en in het open veld bevat meer voor de mens gezonde micro-organismen dan geteeld op een groeimedium in de kas. Volgens Italiaanse onderzoekers krijgt de consument mogelijk een gezondere darmflora door te kiezen voor producten uit de buitenteelt en van een natuurlijke bodem. Dat zou beter kunnen zijn voor de samenstelling van het microbioom van de mens, aldus de wetenschappers van de Universiteit van Milaan.

Nader onderzoek moet onderbouwen of de gezondheid in de vorm van een rijker microbioom profiteert van open teelt in de vollegrond. In Nederland buigen het Louis Bolk Instituut en de Universiteit van Maastricht zich over de vraag of tomaten uit de vollegrond gezonder zijn dan van een substraat als steenwol. Stichting Bac2Nature initieert dit onderzoek met subsidie van de Zweedse Ekhaga stichting, een stichting die zich richt op wetenschappelijk onderzoek aan biologische landbouw.

In het onderzoek draait het om twee stappen: hebben tomaten van de vollegrond een hogere diversiteit aan micro-organismen dan tomaten geteeld op substraat en draagt die diversiteit aan microleven bij aan de microbiële diversiteit in de menselijke darmen en daarmee aan de gezondheid. Volgens Peter Keijzer van het Louis Bolk Instituut maakt de koppeling tussen bodem en gezondheid van de mens dit onderzoek uniek.

Volgens Koen Venema van de Uniiversiteit van Maastricht is het van belang te weten of de micro-organismen uit de tomaten ook daadwerkelijk de menselijke darmen bereiken. De gedachte dat een diverser microbioom, dankzij gezond voedsel van een gezonde bodem, bijdraagt aan de natuurlijke weerstand, klinkt logisch, maar verdient wel onderbouwing, aldus de onderzoekers.

Ook aan de Universiteit van Leiden zijn wetenschappers bezig met de vraag wat een gezonde bodem doet met de menselijke weerstand en gezondheid. Hier is het bodemecoloog Emilia Hannula, die met internationaal geld dit verband onderzoekt. Hannula vraagt zich af of de moderne landbouw de biodiversiteit aan bacteriën en schimmels beïnvloedt en of dat gevolgen heeft voor de gezondheid van ons voedsel. Een internationaal consortium van onderzoeksinstituten werkt met 1,8 miljoen euro onderzoeksgeld aan dit vraagstuk.

De Italiaanse onderzoekers vonden op rucola van de vollegrond een diverser microleven dan op dezelfde groente uit gesloten systemen op hydrocultuur. Juist voor producten die vers , liefst rauw, geconsumeerd worden is de werking van een rijker microbioom zinvol. Veel voedsel uit de boodschappenmand van de consument is immers bewerkt, verhit en gesteriliseerd.

Verbanden tussen voedsel en darmgezondheid
Lopend onderzoek probeert de verbanden te vinden tussen bodemgezondheid en menselijke gezondheid. Beeld: Universiteit Leiden

Gezonder voedsel

Stel dat welvaartsziektes ontstaan door het eten van microbieel arm voedsel, is dan andersom ook die trend terug te draaien door het eten van voedsel van een gezonde bodem? Naast het effect op de gezondheid, verwacht Hannula ook een effect op de smaak van het product, als dat van een gezonde bodem komt.

Onderzoek aan de samenstelling van het microbioom in de bodem, op gewassen en producten en in de menselijke darmen wordt gemakkelijker en goedkoper dankzij moderne DNA-technieken. In een later stadium is het mogelijk om mensen met spijsverteringsproblemen microbioom-divers voedsel te geven en te kijken of ze daar baat bij hebben.

Als voedsel uit een gezonder bodem daadwerkelijk bijdraagt aan de gezondheid van de mens, zijn consumenten mogelijk bereid daar meer voor te betalen of specifiek te kiezen voor voedsel met deze meerwaarde. Op deze manier kan een verdienmodel voor boeren met oog voor de bodemgezondheid ontstaan.

Foto van Jorg Tönjes
Tekst: Jorg Tönjes

Beeld: Jorg Tönjes

Deel dit artikel
Twitter
Facebook
LinkedIn
WhatsApp
E-mail
Wat is Topbodem?
Topbodem brengt nieuwe inzichten op het gebied van de bodem en organiseert praktijkonderzoek rondom de bodem in de akkerbouwsector.
Topbodempartners
Vandinter Semo logo
Wageningen University & Research logo
HLB logo
Deltaplan Agrarisch Waterbeheer logo
Agurotech logo
Praat mee
Akkerwijzer is ook actief op verschillende social media. Volg ons, blijf altijd op de hoogte van het laatste nieuws en praat mee.
Facebook Twitter LinkedIn
Nieuwsbrief
Ontvang drie keer per week gratis het belangrijkste akkerbouwnieuws in jouw mailbox. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Akkerwijzer.nl en bevestig je aanmelding via de toegestuurde mail.
Wij wijzen je op het privacy statement van Agrio Uitgeverij B.V.

Teelt
  • Consumptieaardappelen
  • Pootaardappelen
  • Zetmeelaardappelen
  • Suikerbieten
  • Tarwe
  • Gerst
  • Uien
  • Peen
  • Vollegrondsgroente
  • Cichorei
  • Bloembollen
  • Eiwithoudende gewassen
Gewasbescherming
  • Onkruiden
  • Schimmels
  • Plaaginsecten
  • Bodemaaltjes
  • Weer
Bewaring
  • Bewaartechniek
  • Bewaarproces
Bodemgezondheid
  • Bodemleven
  • Bodemverdichting
  • Ontwatering
  • Organische stof
  • Groenbemester
Bemesting
  • Dierlijke mest
  • Meststoffen
Mechanisatie
  • Trekkers
  • Grondbewerking
  • Bemesting
  • Zaaien en planten
  • Gewasbescherming
  • Oogst
  • Onkruidbestrijding
Economie
  • Markt
  • Afzet
  • Certificering
  • Agribusiness
  • Maatschappij
  • Energie
  • Ondernemen
  • Buitenland
  • Water
Beleid
  • Politiek
  • Belangenbehartiging
Akkerwijzer.nl © 2025 - Uitgave van Agrio Uitgeverij B.V. - RSS | Privacyverklaring | Disclaimer | Algemene voorwaarden | Adverteren | Abonneren | Contact redactie | Klantenservice | Cookie instellingen
  • Nieuws
    • Home
    • Teelt
      • Consumptieaardappelen
      • Pootaardappelen
      • Zetmeelaardappelen
      • Suikerbieten
      • Tarwe
      • Gerst
      • Uien
      • Peen
      • Vollegrondsgroente
      • Cichorei
      • Bloembollen
      • Eiwithoudende gewassen
    • Gewasbescherming
      • Onkruiden
      • Schimmels
      • Plaaginsecten
      • Bodemaaltjes
      • Weer
    • Bewaring
      • Bewaartechniek
      • Bewaarproces
    • Bodemgezondheid
      • Bodemleven
      • Bodemverdichting
      • Ontwatering
      • Organische stof
      • Groenbemester
    • Bemesting
      • Dierlijke mest
      • Meststoffen
    • Mechanisatie
      • Trekkers
      • Grondbewerking
      • Bemesting
      • Zaaien en planten
      • Gewasbescherming
      • Oogst
      • Onkruidbestrijding
    • Economie
      • Markt
      • Afzet
      • Certificering
      • Agribusiness
      • Maatschappij
      • Energie
      • Ondernemen
      • Buitenland
      • Water
    • Beleid
      • Politiek
      • Belangenbehartiging
  • Marktcijfers
  • Video & foto
  • Dossiers
  • Kennispartners
  • Vakblad
    • Jaargangen
    • Verschijningsdata
    • Abonneren
  • Top
  • Evenementen
  • Het LeerErf
Top