Aardappelplanten nu groen houden om kilo’s te genereren

Na een stevige regenperiode groeien de aardappelen op de Nederlandse akkers eindelijk weer enigszins zoals het hoort, signaleert de agrarische dienst van BASF. Zij onderstrepen dat het nu zaak is dat de knollen zich kunnen doorontwikkelen om zo nog de nodige kilo’s te maken. Om dit te bereiken is het belangrijk dat de teler het gewas nog enkele weken gezond en groen houdt.
Alternaria
Elk voordeel heeft zijn nadeel. Zo ook nu bij de aardappelen. De wisselvallige weersomstandigheden zijn zeer gunstig voor verspreiding van alternaria. De meeste aardappelgewassen hebben een tweede of derde alternaria toepassing ondergaan. Een optie in dat kader is de inzet van het nieuwe middel Belanty. Dit is eind vorig jaar door de Ctgb toegelaten voor de teelt van aardappelen, suikerbieten en koolzaad. Het middel beschermt het gewas tegen lastige schimmels zoals alternaria, cercospora en sclerotini.
Uitkomst
Voor de aardappelteelt is de toelating van dit middel een uitkomst. Er zijn immers nog maar een beperkt aantal producten beschikbaar voor de bestrijding van alternaria in aardappelen. Belanty blijkt een zeer effectief middel en werkt bovendien tegen sclerotinia. Het nieuwe fungicide heeft in meerjarige proeven een sterke werking laten zien, dat resulteert in een duidelijke meeropbrengst. Met de unieke werkzame stof Revysol kunnen telers Belanty afwisselen met andere fungiciden in een schema. In het kader van goed resistentie-management is het belangrijk dat dit in de praktijk ook gebeurt. Het fungicide mag drie keer worden toegepast.
Het advies is bovendien om niet te vroeg te stoppen met de alternaria bestrijding. Vervroegd afsterven door alternaria kan op het einde van de teelt nog veel schade veroorzaken.