Beregeningsverboden in Brabant en Gelderland opgeheven
Diverse waterschappen stelden de afgelopen maanden onttrekkingsverboden in vanwege de droogte. Waterschap Rijn & IJssel en Brabantse Delta trekken deze nu weer in. In beide werkgebieden gelden vanaf heden weer de normale regels weer voor het oppompen van water.
Rijn & IJssel
Vanwege de extreme droogte eerder dit jaar was er steeds minder water in de rivieren en beken in het gebied van Waterschap Rijn en IJssel. Er dreigde blijvende schade aan de natuur en de waterkwaliteit werd slechter. Het was de vijfde keer in zes jaar tijd dat het extreem droog was in deze regio en dat het waterschap een sproeiverbod instelde.
Dijkgraaf Hein Pieper geeft aan: ‘Dit jaar laat zien hoe heftig en snel de weersextremen elkaar kunnen opvolgen. In mei en juni was het extreem droog en in juli en augustus extreem nat voor de tijd van het jaar. We zullen dus moeten blijven werken aan oplossingen en aanpassingen die het veranderende klimaat vraagt. We hebben er allemaal mee te maken en we kunnen er allemaal iets aan doen. Of je nu tegels uit je tuin haalt, een stuw in je sloot plaatst, je landbouw- of natuurgrond aanpast of zuinig bent in je watergebruik: het helpt echt. Dat is de les van de afgelopen jaren.’
Oost-Gelderland blijft echter nog steeds extra kwetsbaar voor droogte door de ligging op hoge zandgronden en de beperkte mogelijkheden die er zijn om vanuit de grote rivieren extra water in het gebied te laten. Daarom blijft het waterschap ook nu alert en houdt de oppervlakte- en grondwaterstanden in de gaten.
Brabantse Delta
Ook Brabantse Delta heeft het verbod ingetrokken omdat er veel neerslag is gevallen. Daarnaast is er minder behoefte bij boeren om te beregenen, meldt het Waterschap.
In het werkgebied valt normaal in juli zo'n tachtig millimeter regen. Dit jaar was dat meer dan honderd millimeter. Lokaal viel er zelfs nog meer neerslag. Dit heeft ervoor gezorgd dat de waterstanden weer zijn hersteld. De neerslag van de afgelopen periode zorgde lokaal ook voor wateroverlast. Het waterschap heeft zo goed mogelijk geprobeerd om deze overlast te beperken.
Dat het verbod op het gebruik van water uit sloten en beken nu ingetrokken wordt, betekent niet dat er geen nieuw verbod ingesteld kan worden, benadrukt Brabantse Delta. De komende periode kunnen de weersomstandigheden ervoor zorgen dat er opnieuw een verbod komt.
Door het vasthouden van water is het in overleg met het waterschap mogelijk om maatwerk uit te voeren. Een hoge waterstand is namelijk niet altijd in het voordeel van de landbouw. Boeren die maatwerk willen toepassen, kunnen contact opnemen met het waterschap.
Andere waterschappen
Bij andere waterschappen geldt nog wel steeds een verbod op het onttrekken van oppervlaktewater. Het gaat dan om werkgebieden van Aa en Maas en de Dommel in Brabant, Vallei & Veluwe in Gelderland en Vechtstromen in Overijssel.
Tekst: Bas Lageschaar
Bas Lageschaar groeide op tussen de weilanden in de Achterhoek. Daardoor had hij altijd al belangstelling voor de agrarische sector. Voor Agrio zit hij in de redactie politiek en beleid. Bas volgt het laatste (regionale) nieuws op de voet en schrijft voor de regionale websites en verschillende printuitgaven.
Tekst: Loes van Schriek
Beeld: Susan Rexwinkel
Bron: Waterschap Rijn IJssel