LTO en NAV: ‘LNV verschuilt zich bij keuzes kalenderlandbouw onterecht achter Brussel’
Dat stellen de Nederlandse Akkerbouw Vakbond (NAV) en LTO-vakgroep Akkerbouw. Zij reageren hiermee op berichten op X (voorheen Twitter) van verschillende politici.
„Binnen de sector wordt het beeld geschetst dat Brussel heeft bepaald welke gewassen op de lijst met winterteelten moeten, en daar krijg ik een punthoofd van”, zegt Arjen Brak van de akkerbouwvakgroep van LTO. „Brussel houdt Nederland aan toegezegde afspraken maar LNV had eerder wel de keuze en ruimte om aardappelen, op basis van onderzoek, op de lijst te plaatsen.”
Mestdebat
In het mestdebat eerder deze week werden onder meer enkele moties besproken over kalenderlandbouw. Meerdere partijen, waaronder BBB, SGP en VVD hebben moties ingediend over onder meer uitstel van de deadline van 1 oktober en over het fenomeen kalenderlandbouw in zijn geheel. „Dan is iedereen het roerend met elkaar eens. Ook als er gezegd wordt dat Nederland niet de ruimte heeft om de regels aan te passen.” Volgens Brak is het te kort door de bocht om hiervoor naar Brussel te wijzen.
De NAV staat op dezelfde manier in de wedstrijd. „De keus voor welke gewassen op de lijst van winterteelten staan heeft LNV gemaakt. Het is flauw om dat op Brussel af te schuiven”, zegt directeur Aleid Dik van de akkerbouwvakbond. Er zijn volgens haar voldoende aanleidingen om gewassen als consumptieaardappelen en hennep wél op deze lijst te plaatsen.
Dat wordt bevestigd door een onderzoek van de WUR. Uit het driejarige onderzoek blijkt onder meer dat aardappelen een goede bijdrage leveren aan de verlaging van de nitraatconcentraties. Het zaaimoment heeft hierop vrijwel geen invloed, zo hebben metingen aangetoond.
Deadline 1 oktober
Dat de deadline van 1 oktober door de consumptietelers op zand en löss wordt gehaald, is een illusie, stellen Brak en Dik. „Dat gaat bijna niemand halen, zeker als je kijkt naar hoe laat alles de grond in is gegaan”, aldus Dik. En dat is op de langere termijn weer nadelig voor de sector, meent Brak. „Hierdoor krijgen we steeds minder mestruimte, de grond gaat verschralen.”
Vorig jaar is de lijst met zogenoemde winterteelten gepubliceerd. De gewassen op deze lijst zijn vrijgesteld van de verplichting tot de inzaai van een vanggewas per 1 oktober. Dit vanggewas moet de uitspoeling van nitraat verminderen. Voor gewassen die niet op deze lijst staan, geldt een korting op de stikstofgebruiksnorm in het eerstvolgende teeltjaar als er niet voor 1 oktober een vanggewas is ingezaaid. De lijst heeft vanaf dag 1 discussie opgeroepen.