Catchy toont pluspunten groenbemesters aan
Groenbemesters geven sturing aan het bodemleven. Bij het onderzoek bleek dat in een rotatie met maïs en groenbemesters, dat de voordelen voor de maïs sterker werden in de loop van de jaren. De kracht van groenbemesters zit dus in de herhaling. Bij consequent telen vangen ze nutriënten voor de hoofdgewassen en houden ze zo langer in de kringloop. Dat werd duidelijker in de loop van het langjarige onderzoek.
„We hebben zeker nog veel vragen, zelfs na zo’n lang onderzoek, maar we zitten met mengsels op het goede spoor”, zegt Jos Deckers van DSV zaden. „We voelen ons in die mening gesteund door de boeren die de mengsels inzetten en ze blijven gebruiken in de volgende jaren. Als het niet werkt, zouden ze wat anders gaan doen.”
Deckers gaf op eerdere themadagen over bodem en groenbemesters al uitleg over de werking van de mengsels. Mengsels nemen meer CO2 op uit de lucht en maken dan meer koolstofverbindingen die ze in het wortelmilieu uitscheiden. De planten stimuleren daarmee de groei van een veelzijdig bodemleven. In verband met de vermeerdering van bodemplagen raden de onderzoekers van WUR Open Teelten aan om wel op te passen met soorten waarop probleemaaltjes of andere bodemgebonden plagen of ziekten vermeerderen.
Tijdens de Groenbemesterdag van 22 september zijn de zaadfirma’s aanwezig met hun groenbemesters en vanggewassen. Deckers hoopt dat hier de vragen van de telers komen én de ervaringen van akkerbouwers, want luisteren naar de praktijk is volgens de DSV-man heel belangrijk. „Wij leren daarvan wat praktisch is.”
Groen de winter over
Een voorbeeld van de vragen die nu uit de praktijk komen hangt samen met de ecopremie. Telers die daar punten voor verzamelen, krijgen extra punten als ze groenbemesters na 1 maart nog groen hebben. Dat vraagt volgens Deckers om winterharde soorten in het mengsel: „Wij hebben daarvoor het product Terralife SoilProtect ontwikkeld. Aandachtspunt voor de teler is dat je in het voorjaar mechanisch moet inwerken, chemisch mag niet voor deze regeling.”
Terralife SoilProtect leent zich ook voor creatieve oplossingen. Deckers: „Je kunt het toevoegen aan een ander mengsel voor een extra stukje winterhardheid. Zo kan je met de extra soorten de winter overbruggen. Die gaan wat meer ruimte pakken als de andere soorten door de kou afsterven.”
Op de Groenbemesterdag in Lelystad van 22 september gaan onderzoekers en adviseurs uit het bedrijfsleven in op alle vragen rondom groenbemesters. Opgeven om deel te nemen kan via deze link.
Tekst: Jorg Tönjes
Beeld: Jorg Tönjes