Belgische bietencampagne van start met positieve verwachtingen

Na de grote infrastructuurwerken en de bouw van de nieuwe extractietoren kijkt de Tiense Suikerraffinaderij uit naar een goede en vlotte productie. De campagne loopt tot de tweede helft van januari.
De campagne is enkele dagen vroeger gestart. De bieten komen van percelen die zich op gemiddeld 50 km van de fabriek bevinden en moeten zo snel mogelijk worden verwerkt, om een hoog suikergehalte te garanderen.
De verwachtingen zijn positief, ondanks het bijzondere groeiseizoen. „De biet is een robuuste plant, met wortels die diep in de grond groeien. Verder beschikken we in België over goede grond en hebben we, in samenwerking met onze telers, heel wat expertise opgebouwd om de bieten optimaal te laten renderen”, zegt Boonen.
Verwachte opbrengsten
„Dit jaar is het een jaar met veel rendement. Het suikergehalte is wel minder hoog. Het heeft de afgelopen maanden veel geregend waarna de biet zich heeft herpakt.” Qua bietenopbrengst verwacht de verwerker 2 procent hoger uit te vallen in tonnen per hectare dan het 5-jarig gemiddelde. „Maar we denken 4 à 5 procent lager in suikergehalte uit te vallen dan ons 5-jarig gemiddelde. Daardoor zullen we dus een paar procenten minder suiker produceren per hectare.” Exacte cijfers kan Boonen nog niet geven.
In Tienen wordt ook de diffusietoren voor het eerst in gebruik genomen om zo energiezuinig en duurzaam mogelijk de bieten te verwerken tot suiker. De toren (38 meter hoog) vervangt de oude diffusietrommels en zal bijna 6.000 ton minder CO2 uitstoten en jaarlijks 150.000 kubieke meter water besparen. Het is een project van meer dan 25 miljoen euro. „We hebben met de steun van Strategische Ecologiesteun (STRES) van het Agentschap Innoveren & Ondernemen – VLAIO deze nieuwe en duurzame diffusietoren kunnen plaatsen. Deze nieuwe state-of-the-art toren heeft een capaciteit van 14.500 ton bieten per dag en maakt dat ons productieproces nog efficiënter en energiezuiniger verloopt. We zijn ons namelijk bewust van de droogteproblematiek in Vlaanderen en willen op deze manier ons waterverbruik sterk verduurzamen”, aldus Jan Ingels, Directeur Fabrieken.
Nieuwe verpakking
Tot slot werd er ook geïnvesteerd in een nieuwe verpakking. „We leggen de nadruk op de natuurlijke oorsprong van onze biet”, zegt Boonen. „Men vergeet dat suiker een natuurlijk product is, dat van bieten komt. Het is een natuurlijk en gezond product voor de Belgische consument. Er bestaan veel soorten suiker, zoals rietsuiker, maar als we een natuurlijk, duurzaam en lokaal product willen is er niets beter dan onze bietsuiker.”
Cosun Beet Company
De bietencampagne van Cosun Beet Company is vorige week gestart. In de eerste week van de bietencampagne staat het suikergehalte gemiddeld op 15 procent, het tarrapercentage is 8,6 procent. De eerste signalen over de wortelopbrengsten zijn goed en het suikergehalte is lager dan voorgaande jaren.
Tekst: Matthias Vanheerentals
Beeld: Tiense Suiker