Stemmen op het lekkerste aardappelgerecht in de Aardappelverkiezing

De voorverkiezingen hebben al drie kanshebbers opgeleverd: stamppot, ovenschotel en frites. Op 15 november opent in de Posthoornkerk in Amsterdam het proef- en stemlokaal. Bezoekers kunnen daar drie smakelijke interpretaties van de drie kanshebbende gerechten van chef Samuel Levie proeven en ter plekke hun stem uitbrengen.
Het is vooral een ludieke actie om de aardappel in beeld te houden bij de consument, zegt NAO-directeur Dick Hylkema. „We willen op een leuke manier laten zien dat de aardappel een veelzijdig voedingsmiddel is, qua product maar ook qua bereidingsmogelijkheden.”
Piepershow op de Amsterdamse Wallen
Het is niet de eerste keer dat de NAO op een bijzondere manier de aardappel op een andere manier in beeld brengt bij de consument. Zo is enkele jaren geleden op de Amsterdamse Wallen de ‘piepershow’ gehouden. „Daar waren de meningen over verdeeld, maar het heeft ons wel veel media-aandacht opgeleverd.” Ook is het kookboek ‘Zo gepiept’ uitgebracht.
Sinds enkele jaren is er de nationale aardappelrooidag, waarop consumenten op verschillende locaties in het land zelf hun aardappelen kunnen rooien. Doel hiervan is om de Nederlandse burger in aanraking te brengen met de aardappel als gezond en duurzaam product dat in de buurt groeit. Met succes: het aantal bezoekers neemt jaar op jaar toe, ook omdat op steeds meer locaties aardappelen geoogst kunnen worden op die dag.
De Aardappelverkiezing wordt gehouden op 15 november. Consumenten kunnen tussen 12 en 15 uur in Amsterdam proeven en stemmen op het lekkerste gerecht, inclusief stemhokjes, stembiljetten en gele potloden. Chef Samuel Levie heeft speciaal voor de Aardappelverkiezing drie ultieme varianten voor de kanshebbende gerechten gecreëerd: friet met dragonmayo en gepekelde eierdooiers, gegratineerde ovenschotel met pompoen en waterkers, en andijviestamppot met koningsboleet en sjalottenjus. Iedereen krijgt de kans om de drie gerechten kostenloos te proeven en in een stemhokje hun stem uit te brengen op het aardappel-stembiljet. Nadat de stemmen zijn geteld, wordt rond 16 uur het favoriete aardappelgerecht van Nederland feestelijk online bekendgemaakt.
Aardappelconsumptie onder druk
Het is volgens Hylkema belangrijk om dit soort ludieke acties te blijven organiseren. „De aardappel moet in beeld blijven bij de burger. De consumptie staat namelijk wel wat onder druk, door alle pasta- en rijstvarianten.”