Beregenen in bruinrotgebieden stap dichterbij met Clarmarin
Beregenen van pootgoed
'Het zou mooi zijn als telers van consumptie- en zetmeelaardappelen in de gebieden met een beregeningsverbod dankzij het middel weer mogen beregenen. Op lange termijn komt misschien ook het beregenen van pootgoed weer in beeld', zegt melkveehouder Pyt Kingma. Hij heeft zich ingezet voor de toelating, samen met akkerbouwer Anne van der Meer en Maurice Tax van het bedrijf Bright Spark. Niet alleen in droge perioden is dat beregenen van pootgoed weer van belang, ook in gebieden met schurftgevoelige gronden en te zout grondwater kan het middel uitkomst bieden.
Toestemming van PD
Voor het gebruik van het middel in gebieden met een beregeningsverbod moet de Plantenziektenkundige Dienst (PD) toestemming geven. Die toestemming komt in elk geval in het komend groeiseizoen voor een proef met het middel bij de beregening van consumptie- en zetmeelaardappelen. De toelatinghouders staan te popelen om het middel ook in pootaardappelen te mogen testen, maar daar zitten wat haken en ogen aan. Tot nu toe is het bij wet verboden.
Apparatuur moet deugdelijk werken
Het grootste probleem is dat zeker moet zijn dat de apparatuur waarmee Clarmarin wordt toegediend, deugdelijk werkt. Want blijkt in een partij aardappelen bruinrot te zitten, dan moet met zekerheid zijn vast te stellen dat het niet komt door de beregening. Dat betekent dat de installatie die het middel toedient, te allen tijde de juiste dosering moet afgeven. Bij een storing in de toevoer of een te lage dosering van het middel moet de beregeningsinstallatie onmiddellijk automatisch afslaan. Bovendien wil de PD weten hoe gevoelig de apparatuur is voor fraude.
Beveiligd
Volgens Kingma is de veiligheid van de installatie op dat vlak al geborgd en is de doseerunit van AP Machinebouw volledig betrouwbaar. 'Er is een voorziening getroffen waarmee de installatie vastlegt met hoeveel kuub water is beregend en welke hoeveelheid ontsmettingsmiddel de doseerunit daarbij heeft afgegeven. Tot vijf jaar na de beregening kunnen we dat tot op de dag nauwkeurig nagaan. De informatie zit in de doseerunit opgeslagen, beveiligd met een pincode die alleen bij de fabrikant van de installatie bekend is. De gebruiker kan daarin dus niets veranderen. Daarnaast houden akkerbouwers hun gewasbescherming bij in een logboek. Daarin noteert hij dan de beregende percelen. En met aankoopbonnen kan hij aantonen dat hij de hoeveelheid middel, die in de installatie staat aangegeven, ook daadwerkelijk heeft aangeschaft.'
Volgens Kingma is de registratie daarmee sluitend. 'Maar we zouden zelfs verder kunnen gaan. De installatie kunnen we voorzien van GPS, zodat de PD kan volgen op welk perceel de beregeningsinstallatie draait. Het brengt alleen wel allemaal extra kosten met zich mee.'
Brede interesse
Kingma merkt onder akkerbouwers en loonwerkers een bredere belangstelling voor het ontsmettingsmiddel. 'Akkerbouwers hebben ons bijvoorbeeld gevraagd wat het effect is op bacterieziekten als ze het middel vernevelen bij het inschuren. Loonwerkers zijn vooral geïnteresseerd in de werking op oppervlaktewater, zodat ze dat weer zonder risico's kunnen gebruiken bij het bespuiten van de gewassen. Het scheelt ze veel rijtijd.'
Prijs
Het middel gaat tussen 10 en 12 euro per kilo kosten, zegt Kingma. Met een kilo kan 10 kuub water worden ontsmet. Bij het beregenen komen de middelenkosten bij een gift van 20 milliliter dan op 200 tot 240 euro per hectare. De doseerunit vergt een investering van zo'n 5.000 euro (zonder GPS).
Bacterie in paar seconden dood
Het middel Clarmarin doodt de bacterie in een paar seconden. Als het water door de slang loopt en een afstand van bijvoorbeeld 100 meter moet afleggen, zijn alle bacteriën dood. Het middel heeft een nevenwerking op virussen, maar daar laat de werking iets langer op zich wachten.
Tekst: Harma Drenth
Beeld: Harma Drenth