Wateroverlast België: Brancheorganisatie wil aardappelcontracten openbreken
Door de aanhoudende regen kunnen akkerbouwers in België niet het land op om de laatste hectares binnen te halen. Brancheorganisatie Belpotato vreest dat niet alles nog geoogst kan worden. De situatie is volgens Belpotato het ergst in West- en Oost-Vlaanderen, de Kempen en Henegouwen, maar ook in andere gebieden zijn problemen. Schattingen gaan uit van 10 tot 15 procent van de Waalse aardappelen worden geoogst, in Vlaanderen gaat het om 20 tot 30 procent.
Gedragscode
Belpotato raadt boeren aan om zo snel mogelijk contact op te nemen met hun afnemers in geval van problemen, om samen naar een oplossing te zoeken. De organisatie verwijst naar de gedragscode voor het opmaken van contracten in de aardappelsector. Daarnaast geeft Belpotato aan dat er afspraken zijn gemaakt over bewaarhaarheid. Hierin is onder meer overeengekomen dat de verwerkers hun best zullen doen om aardappelen die nog gerooid en kwalitatief verwerkt kunnen worden op korte termijn te verwerken.
Een deel van de aardappelen staat al langer dan 24 uur onder water, deze zijn verloren. Er zijn echter ook percelen die nog wel rooibaar zijn, maar waarbij de rot nog niet (goed) zichtbaar is. De bewaarbaarheid van deze aardappelen is een groot vraagteken, geeft Belpotato aan. Volgens de organisatie moeten telers met dergelijke aardapppelen in de bewaring dagelijks controleren en waar nodig bijsturen.
1974
Guy Depraetere van Algemeen Boerensyndicaat ABS maakt zich daarnaast ook zorgen over de grond. „Bandensporen van 60 cm diep zie je voorbij komen op filmpjes van vastgereden oogstmachines. Ik heb zoiets niet meer gezien sinds de natte herfst van 1974.” Volgens Depraetere doen de problemen zich vooral voor bij de fritesaardappelen op kleigrond. „In de Westhoek zit nog de helft van de aardappelen in de grond.” Hij ziet dat boeren en loonwerkers kosten nog moeite sparen om de aardappelen uit de grond te krijgen.
Depraetere maakt zich zorgen over de leveringscontracten. „Als je door de slechte oogst niet voldoende volume kunt leveren, moet je het verschil bijleggen. Dan geldt de vrije marktprijs, niet die van het contract.”
Rampenfonds
Minister-president Jan Jambon laat weten dat de Vlaamse regering de watersnood in de Westhoek ‘hoogstwaarschijnlijk’ zal erkennen als ramp. Volgens Jambon wijzen alle indicatoren er op dat de wateroverlast „uitzonderlijke proporties” aanneemt, laat hij op X weten. „Alles wordt dan ook in gang gezet om de aanvragen van de mensen die schade lijden, zo vlug mogelijk te behandelen."
Het KMI, de Vlaamse Milieumaatschappij en het Waterbouwkundig Laboratorium zijn gevraagd om de precieze omvang van de ramp concreet te bepalen in functie van de erkenning, schrijft Vilt. Bij een erkenning als ramp kunnen getroffen boeren gedurende een bepaalde periode een aanvraag voor een tegemoetkoming indienen bij het Vlaams Rampenfonds.
Belpotato raadt boeren aan om het nodige bewijsmateriaal (zoals foto's en leveringsbonnen) te verzamelen voor het geval het Rampenfonds wordt opengesteld.